Brokkenpiloot Inholland komt nu goed uit de bus in de Keuzegids

Beeld ANP

Het gaat goed met Inholland. De veelbekritiseerde school scoort hoog in de Keuzegids HBO 2019.

Studenten tonen zich in de nieuwste editie van de Keuzegids HBO tevreden hogeschool Inholland. Vooral over de docenten en faciliteiten, zoals het aantal werkruimtes en bibliotheken, zijn ze te spreken. De Keuzegids is deels gebaseerd op de uitslag van de Nationale Studenten Enquête (NSE) die studenten jaarlijks invullen. Van de grote hogescholen, met meerdere vestigingen en meerdere opleidingen, scoort alleen Hogeschool Rotterdam beter dan Inholland. 

Vorig jaar eindigde Inholland nog op de een-na-laatste plek van alle grote hogescholen, en de jaren daarvoor stond de hogeschool onderaan. Inholland heeft vestigingen in onder meer Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Elk jaar melden zich rond de vijfduizend eerstejaars bij Inholland.

De hogeschool, ontstaan uit een reeks fusies, raakte in opspraak toen ze in 2010 onrechtmatig diploma’s verstrekte. Studenten slaagden met scripties die een onvoldoende verdienden, zo bleek achteraf. Ook was er kritiek op studies die te makkelijk werden bevonden en op de hoge uitval van studenten. De crisis op de hogeschool leidde tot het vertrek van het bestuur en was voor de toenmalig minister van onderwijs reden om geld terug te vorderen.

Veel afvallers

“Inholland heeft hard gewerkt om de inhoud van de opleidingen te verbeteren. Met behulp van evaluaties hebben we goed naar de studenten geluisterd”, laat een woordvoerder van de hogeschool weten. De opleiding heeft docenten uit het werkveld gehaald om zo meer praktijkervaring binnen te halen. Zwakke studies, zoals de lerarenopleiding, zijn opgedoekt of samengevoegd.

Niet op álle punten scoort Inholland goed. De school heeft de laagste studiesuccescijfers van de hbo’s: er zijn veel afvallers. Vooral mbo’ers die zijn doorgestroomd naar het hbo zijn kwetsbaar. Inholland laat weten: “Daar zijn veel verschillende redenen voor, maar de studiesuccescijfers worden elk jaar beter. Voor mbo’ers hebben we een doorstroomprogramma en we begeleiden onze studenten.”

De Hogeschool Utrecht (HU), nooit een hoogvlieger in de Keuzegidsranglijst, staat nu onderaan. HU-studenten gaven 29 van de 59 studies een onvoldoende. Ze waren over slechts zeven opleidingen positief, de rest scoorde gemiddeld. Zo is er kritiek op vakken die niet op elkaar aansluiten en docenten die niet betrokken zouden zijn.

Een woordvoerder van de HU zegt niet verrast te zijn door de slechte score. “De studenttevredenheid is te laag, dat bleek ook al uit destudentenenquête. Maar we scoren niet op alle vlakken slecht en moeten goed kijken waar we mee aan de slag gaan.” Volgens de woordvoerder verschillen de kritieken, zoals negatieve oordelen over docenten over lespakketten, per opleiding. 

Voor de vijfde keer op rij is het Brabantse Avans de beste grote hogeschool, samen met een aantal kleinschaligere hbo’s. 

Lees ook: 

Niemand weet waar het onderwijsgeld precies heen gaat

De Onderwijsraad vindt de manier waarop het onderwijs wordt gefinancierd onoverzichtelijk en oncontroleerbaar. Het is te vaak niet duidelijk waar scholen hun geld aan uitgeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden