Update

Broer wil Ahmadinejad opvolgen als president

Burgemeester Mohammad Qalibaf toont zijn registratie voor de aankomende presidentsverkiezingen. Beeld epa
Burgemeester Mohammad Qalibaf toont zijn registratie voor de aankomende presidentsverkiezingen.Beeld epa

De oudere broer van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad wil graag in diens voetsporen treden. Davood Ahmadinejad is een van de kandidaten die zich op de valreep hebben aangemeld om op 14 juni een gooi te doen naar het presidentschap.

Redactie

Ook de hervormingsgezinde oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani heeft zich zaterdag op het laatste moment als kandidaat geregistreerd. Rafsanjani is een belangrijk tegenstander van zittend president Mahmoud Ahmadinejad. Rafsanjani sprak in 2009 zijn steun uit aan hervormingsgezinde presidentskandidaten die claimden dat de verkiezingen waarin Ahmedinejad werd herkozen, waren gemanipuleerd.

Verder hebben onder meer de burgemeester van de hoofdstad Teheran, Mohammad Bagher Qalibaf, en Ahmadinejads adviseur Ali Akbar Javanfekr zich ter elfder ure ingeschreven. Datzelfde geldt voor de hervormers Ebrahim Asgharzadeh en Javad Eta'at. Zaterdag sloot de kandidatenregistratie.

Honderden mensen hadden zich al aangemeld voor deelname aan de presidentsverkiezingen. Onder hen zijn voormalig vicepresident Mohammad Reza Aref, voormalig chef van de Revolutionaire Garde Mohsen Rezaei en parlementariër Ali Reza Zakani. Ook een bondgenoot van burgemeester Qalibaf, Gholam Ali Haddad Adel, dingt mee. De vier worden als serieuze kanshebbers gezien.

Voordat de gegadigden voor het presidentschap aan de verkiezing mogen deelnemen wordt hun kandidatuur getoetst door de Raad van Hoeders. De definitieve kandidatenlijst wordt later deze maand bekendgemaakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden