Broer Umberto zou voor verkoop Fiat zijn

AMSTERDAM - De raad van bestuur van de Italiaanse autofabrikant Fiat en de belangrijkste aandeelhouders, de familie Agnelli, hebben Umberto Agnelli verzocht eerste man van het concern te worden. Umberto is de 68-jarige broer van erepresident Gianni Agnelli, die gisteren op 81-jarige leeftijd overleed.

Van onze redactie economie

Umberto Agnelli fungeerde in de praktijk al als hoofd van de holdingmaatschappij die Fiat bestuurt. De Fiat-top zal de aandeelhouders voorstellen het eigen vermogen van de onderneming met 250 miljoen euro te vergroten, zo werd gisteren bekendgemaakt.

Geruchten over Agnelli's dood deden vorig jaar de beurswaarde van Fiat fors stijgen. Volgens analisten is Fiat zonder Giovanni Agnelli geneigd zijn zwaar verlieslijdende autodivisie te verkopen aan de Amerikaanse gigant General Motors.

GM heeft twintig procent van de aandelen Fiat in bezit, met een optie op de resterende 80 procent.

Na het bekend worden van het overlijden van Agnelli steeg de koers 5 procent.

Fiat is bezig grootscheepse herstructureringen door te voeren en moet een aantal van zijn Italiaanse autofabrieken sluiten. Het is de vraag of de banken de schuld langer willen blijven financieren.

Gianni Agnelli heeft zich altijd verzet tegen een verkoop van de autodivisie, hoewel het verlies is gegroeid tot een kleine 3 miljard euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden