Broer schutter Toulouse: 'Radicalisering is schuld van onze ouders'

De Franse Mohammed Merah. Beeld AFP
De Franse Mohammed Merah.Beeld AFP

De radicalisering van de Franse Mohammed Merah, die afgelopen voorjaar zeven mensen doodschoot, begon thuis. Dat vertelt zijn broer Abdelghani in een documentaire en in een boek dat woensdag verschijnt, aldus Franse media.

Merah doodde in en om Toulouse drie joodse kinderen, een rabbijn en drie militairen. In maart kwam hij om het leven bij de belegering van zijn huis door de politie. Merah zei banden met Al-Qaida te hebben en zou in Pakistan trainingen hebben gevolgd. Een van zijn broers, Abdelkader, zit nog altijd in hechtenis.

De aanslagen deden pijnlijke vragen rijzen over de vraag of Frankrijk faalt als het gaat om de integratie van kinderen van arme moslimimmigranten, zoals de van oorsprong Algerijnse Merah's.

Verantwoordelijkheid
Abdelghani Merah stelt nu in het boek 'Mijn Broer, die Terrorist' dat zijn ouders - en dan met name zijn moeder - verantwoordelijk waren voor de radicalisering van Mohammed. Abdelghani zwoer op de dag van de begrafenis van zijn broer de wereld te vertellen hoe ze met antisemitisme werden opgevoed, zo staat te lezen in delen van het boek die verschillende Franse kranten publiceerden
'Ik zal uitleggen hoe mijn ouders je opvoedden in een atmosfeer van racisme en haat voordat de salafisten je konden onderdompelen in religieus extremisme', schrijft hij in zijn boek. Salafisten zijn ultraconservatieve moslims.

Merah's moeder heeft enige tijd vastgezeten voor ondervraging, maar is kort daarna op vrije voeten gesteld. Vader Merah verliet het gezin toen de kinderen nog klein waren om terug te keren naar Algerije, maar heeft de Franse staat inmiddels aangeklaagd voor de dood van zijn zoon.

De documentaire met Abdelghani en zijn zus Souad wordt later zondag uitgezonden en behandelt dezelfde onderwerpen. 'Mijn moeder zei altijd 'Wij Arabieren zijn geboren om joden te haten'. Dit heb ik mijn hele kindertijd moeten horen', zegt Abdelghani volgens Belgische media in de documentaire. Souad daarentegen vertelt hoe trots ze is op haar broer Mohammed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden