Broekverbod in Turks parlement

Op de eerste dag van de nieuwe parlementaire periode beseften de Turkse Kamerleden dat het broekenverbod voor de vrouwelijke parlementariers niet meer kon. Die dag werden de parlementariërs op een onverbiddelijke wijze geconfronteerd met hun kersverse, vrouwelijke collega Safak Payev.

Deze jonge vrouw, die ooit door een treinongeluk haar linkerarm en been heeft verloren, had zich keurig aan de kledingvoorschriften gehouden. Ze had op haar eerste dag als parlementariër een mooie grijze jas en een zwarte, niet al te lange rok aangetrokken. De metalen prothese die ze immer in een broek stopt, was die dag als een vlag tegen het broekenverbod voor vrouwelijke Kamerleden. Ze beende van haar stoel naar de microfoon, terwijl de Kamerleden konden bestuderen hoe het metalen been zich ijverde om haar vooruit te helpen.

Snel werd er een commissie in het leven geroepen, die zich boog over de nutteloosheid van het broekenverbod. En zo kwam het dat de eerste klus van het nieuwe parlement het goedkeuren van broeken van de vrouwelijke parlementariërs leek te worden.

Maar net voordat een grote meerderheid van het parlement het nieuwe reglement ging goedkeuren, staken de Koerden van de Koerdische BDP er een stokje voor. De Koerden zeiden voor nog meer vrijheden voor vrouwen te zijn en deden het voorstel om ook het verbod op het dragen van hoofddoeken in het parlement op te heffen.

Behalve de Koerden gromde iedereen in het nieuwe Turkse parlement. Het voorstel van de commissie over het broekenverbod werd snel teruggetrokken, het broekenverbod werd opeens door menigeen weer omarmd.

Zelfs een paar vrouwelijke partijgenoten van Safak Payev lieten weten dat er niets mis is met het verplicht stellen van het dragen van rokken. 'Want' zei een van die republikeinse vrouwen, 'iedere instelling heeft haar eigen regels en gedragscodes. In het Turkse parlement dragen de vrouwen rokken en de mannen stropdassen.'

Safak Payev moet nu waarschijnlijk haar rokkencollectie uitbreiden. Want de hele kwestie van het toestaan van broeken in het parlement is uitgedraaid op de nimmer eindigende Turkse ruzie over 'wel of geen hoofddoekverbod'.

Het lot wil ook nog eens dat de republikeinse CHP waar Payev deel van is de grootste bestrijder is van hoofddoeken op scholen en overheidsgebouwen. Payev zit nu klem tussen de ideologie van haar partij en de zichtbaarheid van haar prothese.

"Laat me alsjeblieft met rust. Ik wil niet dat men mijn prothese telkens ter sprake brengt", reageerde Payev. Ze wenst niet meer over dit onderwerp te praten.

De vraag die nu rijst is waarom de moslim-democratische AKP, die een meerderheid heeft in het parlement, niet op het voorstel van de Koerden ingaat om het hoofddoekenverbod op te heffen. Een groot deel van de achterban van de partij bestaat uit vrouwen met hoofddoeken. Door het hoofddoekenverbod op te heffen hadden ze waarschijnlijk niet alleen hun eigen electoraat blij gemaakt, maar ook Safak Payev.

Het vermoeden is dat de AKP, die aan een nieuwe grondwet werkt en daarbij de medewerking van de andere partijen nodig heeft, een ruzie over hoofddoeken en broeken uit de weg wil gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden