Broeierige sfeer door illegale crossers in Enschede

ENSCHEDE - Op amper 300 meter van de woning van minister van justitie, mr. W. Sorgdrager, leek het in het afgelopen weekeinde wel oorlog. De chique buurt 't Woolderik aan de oostkant van Enschede, waar Sorgdrager woont, wordt slechts door de Gronausestraat gescheiden van Velve/Lindenhof, de volksbuurt waar nu al een week lang het oproer kraait. De balans van één weekeinde rellen: 44 arrestaties, een reeks vernielingen en één gewonde politieagent.

Gisteravond was er ook weer veel publiek op de been, maar het zag er tegen middernacht niet naar uit dat de zaak weer zou escaleren. Vrijdagavond was dat wel het geval. Na half elf komt dan de Mobiele Eenheid voor het eerst in actie bij de parkeerplaats van de MIRO-supermarkt aan de Gronausestraat. Het parkeerterrein, dat de afgelopen week dienst deed als alternatief crosscircuit, is eerder die avond al door de politie met containers met zand afgesloten. De sfeer is, mede door de aanwezigheid van zo'n 1000 op sensatie beluste toeschouwers, broeierig. Als een jongen een deuk in een passerende auto trapt, is de maat vol. De 25 ME'ers gaan over tot hun eerste charge en wordt door een groep van zo'n 250 relschoppers, die zich in de aangrenzende buurt Velve/Lindenhof heeft verzameld, onthaald op een regen van bierflessen en stenen. Twee in strakke leggings gestoken jonge vrouwen nemen het voortouw bij het gooi- en smijtwerk. Ze zijn eerder die avond al met een kratje bier bij het MIRO-terrein gesignaleerd en hebben de lege flessen kennelijk bewaard voor de politie. Als blijkt dat de ME'ers in de problemen komen tegen de overmacht, worden er met spoed vanuit Almelo nog eens 25 ME'ers aangevoerd.

Velve/Lindenhof is dan het toneel van wild-west-scènes. ME-bussen scheuren over de trottoirs, gevolgd door busjes met aanhoudingseenheden waarvan af en toe plotseling de deur openschuift en een nietsvermoedende relschopper naar binnen wordt getrokken. Er volgen die avond 20 arrestaties wegens openlijke geweldpleging. Bij sommige bewoners van de verzorgingsflat Het Lindenhof, die vanuit hun appartementen op de eerste rang zitten bij de rellen, slaat de paniek toe. Sommige bejaarden liggen volgens directeur Groeneveld met kleren aan in bed; gereed voor evacuatie.

Zaterdagmiddag kondigt burgemeester J. Mans een noodverordening af voor de omgeving van het MIRO-terrein en industrieterrein De Marssteden, de twee locaties waar in de afgelopen weken bij herhaling illegaal is gecrost. De noodverordening verbiedt samenscholing en stelt de politie in staat iedereen aan te houden, die zich op de locaties bevindt en weigert weg te gaan.

Het verbod lijkt in eerste instantie weinig te helpen want op zaterdagavond zijn er nog meer mensen op de been dan de avond ervoor. Als er berichten binnenkomen dat er in het Velve/Lindenhof stenen worden verzameld, gaat men even na tien uur tot actie over. De politie - nu 170 man sterk, onder wie 100 ME'ers - voert wederom charges uit in de wijk en haalt zelfs zes relschoppers uit hun woningen. Daarvoor moet er eerst een 'last tot binnentreding' van het hoofdbureau worden gehaald. Bij de inval wordt tevens de geheime zender 'Radio Wattstraat' aangetroffen. Volgens burgemeester Mans zijn er eerder in de week via Radio Wattstraat oproepen gedaan om de autocrosses bij te wonen.

Ondertussen wordt een stuk verderop het kruispunt van de Gronausestraat met de Zuid- en Noordeschmarkerrondweg 'schoongeveegd' door de ME. De mobiele eenheid drijft de op sensatiebeluste meute voor zich uit 't Wooldrik in. Bewoners die voor hun huizen staan worden naar binnen gestuurd.

Vervolg op pagina 3

Snelrecht voor relschoppers in Enschede VERVOLG VAN PAGINA 1

“Ik sta hier op mijn eigen grond”, protesteert een oudere bewoner nog, maar de dreigende beweging met de wapenstok van een ME'er maakt dat ook hij eieren voor zijn geld kiest.

Bij persconferentie die in de vroege zondagmorgen in het politiebureau wordt gehouden, kan burgemeester Mans de balans van de avond opmaken: 24 arrestanten, van wie 16 op basis van de noodverordening. Deze laatste zestien zijn gisteren in de loop van de dag weer in vrijheid gesteld. Morgen zal er bij de rechtbank in Almelo snelrecht wordt toegepast op 28 relschoopers, die zijn aangehouden wegens openlijke geweldpleging en illegaal zenden.

Ondertussen blijft burgemeester Mans van Enschede bij het standpunt dat hij niet te lang heeft gedraald met ingrijpen, waardoor de situatie zo heeft kunnen escaleren. Mans: “Het heeft al lang niets meer te maken met de wens voor een eigen crossterrein. Als die jongens dat graag willen, wil ik daar best over meedenken. Wat er nu gebeurt is pure geweldpleging en vernieling. Ik heb het bewust eerst met overleg proberen op te lossen. Als we direct hard hadden ingegrepen, was daar ook kritiek op gekomen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden