'Broeders en zusters, laat u door niemand van de wijs brengen'

Op 24 mei liet Aleid Schilder op de kerkpagina de apostel Paulus aan het woord, via de mond van de Culemborgse Joke Hoogeveen, hetgeen enig opzien baarde. Vandaag opnieuw een brief van Paulus, ditmaal speciaal gericht aan de lezers van Trouw en opgeschreven door ds. Bram Grandia, pastor bij het Ikon-pastoraat.

Genade zij U en vrede van God onze Vader en van onze Heer Jezus Christus. Het is lang geleden dat ik deze woorden voor het laatst schreef. Ik had nooit kunnen weten dat er nog zo'n geschiedenis zou volgen nadat ik was uitgeschreven. Ik heb daarom ook nooit kunnen vermoeden dat mijn brieven aanleiding zouden geven tot belangrijke wendingen in de geschiedenis van de kerk.

Naast het loven van God de Barmhartige vind ik nog enige tijd om me met boeken over mij en mijn brieven bezig te houden. Ik lees met rode oren wat godgeleerde mannen en sinds enige tientallen jaren ook godgeleerde vrouwen over mij schrijven. Ik geniet ervan, hoewel ik mij soms verbaas over de wonderlijke conclusies die uit mijn brieven getrokken worden.

Toch heb ik me nooit rechtstreeks in de discussie gemengd. Ik kijk toe vanaf de hemelse zijlijn. Soms had ik zin om mee te spreken, maar dan dacht ik: Neen Paulus, een rechtstreekse stem uit de hemel is een krachtargument. Vertrouw liever op de zachte krachten van Gods Geest.

Maar nu, nu ik via een column van mevrouw Schilder in uw blad rechtstreeks aan het woord kom, wordt het me wat te gortig. Ik lees dat ik via mevrouw Hoogeveen actuele boodschappen uitzend. Dat verbaast me, zeker gezien de inhoud van die boodschappen.

Nadat ik het boek van mevrouw Schussler Fiorenza, 'Tot haar gedachtenis', gelezen had - een prachtig boek overigens -, heb ik overwogen om vanuit de hemel een bericht naar de aarde te zenden, dat ik de zin dat vrouwen in de gemeente het woord niet mogen voeren, herroep (zie mijn eerste Corinthebrief). Immers dat was wel een zeer tijdgebonden oplossing voor een wat ingewikkeld conflict. Het voert te ver dat hier nader toe te lichten.

Maar na lezing van mijn boodschap door de mond van mevrouw Hoogeveen heb ik overwogen om deze tekst toch maar te laten staan. Dat zou echter een vooroordeel tegenover alle vrouwen betekenen. Dus van die oplossing zie ik af. Vandaar dat ik me nu toch meng in de discussie.

Ik sta verbaasd van Paulus 1995. In zijn taal herken ik me niet. O ja, ook ik sprak over de 'nieuwe mens' in mijn Efezebrief, waarvan velen betwijfelen of ik hem geschreven heb. De met Christus gestorven en opgestane mens zie ik als een nieuwe schepping. Ik sprak steeds over Christus, maar ik bedoelde Jezus van Nazareth, niet een of andere kracht of een bewustzijn.

Al dat spreken over durven voelen is wel erg anno 1995. Ik heb ook de boeken van meneer Steiner en mevrouw Blavatsky en nog nieuwere Nieuwtijdsauteurs gelezen en het lijkt wel of zij sprekend onder mijn naam worden ingevoerd. Nu gebeurde dat ook al tijdens mijn leven. Alle mogelijke lieden probeerden boodschappen uit te geven onder mijn naam, brieven te schrijven met mijn handtekening. Als er maar Paulus onder stond dan was het goed.

Ik heb mij in mijn tijd altijd sterk verweerd tegen die stromingen die meenden dat in het occulte, in het verborgene, Gods wijsheid aan het licht kwam. Ik heb het woord mysterie gebruikt om het geheim van Gods Koningschap aan te duiden, het geheim van kruis en opstanding.

Wanneer nu mensen proberen hun wijsheid anno 1995 in mijn mond te leggen, voelt dat - om ook eens dat moderne woord te gebruiken - niet goed. Mevrouw Hoogeveen en mevrouw Schilder, ik voel - ik blijf binnen het taalgebruik - er meer voor, wanneer u net zoals alle andere uitlegsters en uitleggers probeert met mij in discussie te gaan. Daar geniet ik dagelijks van.

Broeders en natuurlijk ook zusters, laat u door niemand, ook al is het een engel uit de hemel, ook al zou ik het zelf zijn, van de wijs brengen. Dat schreef ik al in mijn brief aan de Galaten, hoofdstuk 1 vers 6 e.v. Die brief is echt van mij.

Een hartelijke groet,

Paulus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden