Broeders dreigen met rebellie

Strijd tussen fundamentalisten en de Egyptische regering laait op na dodelijke politie-inval

De strijd tussen de Egyptische regering en de Moslimbroederschap dreigt te ontaarden in een openlijke oorlog. Bij een politie-inval dinsdagavond in een flatgebouw in Caïro schoten agenten negen moslimbroeders dood. De fundamentalistische beweging roept nu op tot een rebellie. In een Engelstalige verklaring riepen de islamisten de bevolking op tot de 'vernietiging van het fort van de onderdrukking en tirannie'.

Het komt zelden voor dat de Moslimbroederschap zulke dreigementen uit in het Engels. De groepering staat bekend om haar dubbele tong: in het Engels spreekt ze over democratie en vreedzaam verzet, maar dreigen doet ze alleen in het Arabisch - sommigen zeggen dat dit bedoeld is om westerse journalisten om de tuin te leiden.

De beweging zegt nu ook in het Engels dat door de dood van haar leden 'een keerpunt' is bereikt dat 'gevolgen' zal hebben voor de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi. De Moslimbroederschap zei verder niet welke stappen ze zal ondernemen, behalve dat het niet meer mogelijk is om 'de woede van de onderdrukte groepen te bedwingen'.

De dreigementen zijn koren op de molen van de regering, die de Moslimbroederschap beschouwt als het moederschip van alle islamistische terreurbewegingen in het land. Regeringsaanhangers hoeven daarbij slechts te wijzen op de vele terroristen, zoals Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahiri en Abdullah Yusuf Azzam (de mentor van Osama bin Laden), die hun jihadistische loopbaan begonnen bij de Moslimbroederschap.

Volgens Sisi is er niet alleen een ideologische verwantschap tussen de Moslimbroederschap en jihadistische bewegingen. Hij zegt dat de moslimbroeders al actief zijn in de gewapende opstand. Volgens de autoriteiten had de politie tijdens de inval naast wapens ook belangrijke documenten gevonden. Daaruit zou blijken dat de beweging van plan was om aanslagen te plegen op militairen, politieagenten, en journalisten. De Moslimbroederschap zegt dat er sprake is van een complot en dat de wapens door de agenten zijn neergelegd.

Maar ook nu maakt Sisi handig gebruik van het verleden van de islamistische beweging, want de Moslimbroederschap beschikte tot niet zo lang geleden over geheime cellen die terreuraanslagen pleegden.

De incidenten komen Sisi goed uit. Zijn kabinet keurde deze week een controversiële antiterreurwet goed. Volgens de nieuwe wet krijgen aanklagers ruimere bevoegdheden om verdachten voor lange tijd vast te houden en kan de staat de bankrekeningen inspecteren van terreurverdachten. Ondertussen beloofde Sisi dat hij de beperkingen rondom de doodstraf zal versoepelen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden