Broederliefde in Glasgow

Slot van mooie trilogie over Schotse maffia

De Schot Malcolm Mackay kreeg hier al eerder lof toegezwaaid voor de eerste twee delen van zijn trilogie over de maffia in Glasgow, de stad waar hij zelf vandaan komt. Het gaat er in die boeken gewelddadig aan toe, een sfeer die wordt neergezet in krachtige observaties en sterke staccato zinnen. Toch gaat de lezer wel houden van de hoofdpersoon, de meedogenloze huurmoordenaar Calum MacLean. Die sympathie neemt nog toe in dit laatste deel, waarin Calum met behulp van zijn broer William probeert te ontsnappen aan het leven in dienst van maffiabaas Peter Jamieson. Dit boek gaat dus ook over de liefde tussen twee broers.

Het begint als vanouds met twee kille afrekeningen. "Als je de eerste huurmoordenaar van een grote organisatie bent moet je veel opruimwerkzaamheden verrichten", weet Calum. Een witwasser is het eerste slachtoffer. Vervolgens gaat de chauffeur van Jamieson eraan. Eerst moet hij het graf graven, daarna komt hij er zelf in te liggen, omdat hij met de politie gepraat heeft. "Dit is wat er gebeurt met een verklikker", stelt Calum. Hij klaart de klus zonder problemen en zonder medeleven. "Je doet je werk, daar concentreer je je op."

Daarna begint zijn vlucht. Om te beginnen duikt hij onder bij zijn broer. William runt een garage. Niet alles wat William doet is legaal, maar hij hoort niet tot een criminele bende. Hij wil Calum helpen de onderwereld te verlaten, al betekent het dat hij verder alleen zal staan bij de zorg voor hun oude moeder. Want Calum zal een nieuwe identiteit moeten aannemen in een ver buitenland om uit de klauwen van Jamieson te blijven.

De relatie tussen beide broers werkt Mackay prachtig uit. William heeft Calum ooit voorgesteld aan de foute lui die hem op het slechte pad hebben gebracht. "Het schuldgevoel ging nooit meer weg." Maar lukt het hem ook om Calum te helpen ontsnappen?

Deze mooie, spannende vraag beheerst dit derde deel. De bendeoorlog die tegelijk in Glasgow woedt, vormt de achtergrond. Daar komen trouwens wel erg veel verschillende schurken in voor. Voor lezers die de eerste twee delen niet gelezen hebben, kan dit derde boek daarom lastig te volgen zijn. En telkens terugbladeren naar de personagelijst voorin het boek is een vervelende onderbreking. U kunt beter bij deel één van deze trilogie beginnen. En daarna lekker doorlezen.

Malcolm Mackay: Een plotselinge uitbarsting van geweld (The Sudden Arrival of Violence). Vertaling: Yolande Ligterink. Karakter; 320 blz. euro 15.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden