Broedende visarend 'bewijst succes natuurbeheer'

Een tekening van de visarend in het nest in De Biesbosch. Beeld Albert de Jong
Een tekening van de visarend in het nest in De Biesbosch.Beeld Albert de Jong

Ontzettend gaaf, uniek, fantastisch. Vogelliefhebbers komen deze dagen superlatieven tekort om het broeden van de visarend in het Brabantse natuurgebied De Biesbosch te omschrijven. En niet voor niets. Het is voor het eerst dat de grote roofvogel in Nederland jonkies krijgt. "Het is het bewijs dat het natuurbeleid in Nederland werkt."

De visarend, een trekvogel met een spanwijdte van anderhalve meter, is geen onbekende soort in Nederland. Elk najaar vliegen er zo'n honderd over, als ze gaan overwinteren op het Afrikaanse continent. In het voorjaar zweven ze weer voorbij, als ze terugkeren naar hun broedplekken in Duitsland, Polen en Scandinavië. Niet eerder koos een visarend Nederland als de ideale plek om een jong op te voeden.

Dit jaar komt daar verandering in. Twee verliefde paartjes zijn inmiddels gezien. Het ene duo zit in een boom, het andere in een hoogspanningsmast. Thomas van der Es, boswachter in De Biesbosch, en Albert de Jong (Vogelwerkgroep Biesbosch) zijn er dolenthousiast over, want in het boomnest is inmiddels de 'broedhouding' aangenomen. De Jong: "Dat betekent dat de broedvogel van dienst zich plat op het nest legt, zodat alleen 'het kopje en het staartje' nog boven de rand uitsteekt. Het is hét teken dat er een ei ligt."

Een visarend. De roofvogel kan een spanwijdte van zo'n 1,5 meter bereiken. Beeld Thomas van der Es
Een visarend. De roofvogel kan een spanwijdte van zo'n 1,5 meter bereiken.Beeld Thomas van der Es

Er is goede hoop dat ook in het hoogspanningsnest binnenkort kleine visarenden te zien zijn. Het vrouwtje was acht dagen zoek, maar ze is nu terug, aldus Van der Es. "Ze hebben net nog acht keer gepaard binnen een half uur. Dan kan het niet anders of er komt een jong."

Een ei is in beide nesten nog niet gezien. Dat komt ook omdat de boswachters de vogels, die twee tot vier eieren leggen, met rust laten. Nieuwsgierigen worden op honderden meter afstand gehouden, kreken waar normaal op wordt gekanood zijn afgesloten. En met een drone boven de nesten vliegen dan? Streng verboden. "Om nieuwsgierigen tegen te gaan, zetten we extra boswachters in", aldus Van der Es. "Meer kun je niet doen. Je kunt moeilijk een tentdoek over het nest heen spannen."

Natuurbeleid
Dat de visarend in Nederland komt broeden, bewijst het succes van het Nederlandse natuurbeleid, zegt Van der Es. "De Biesbosch is de afgelopen twintig jaar bewust bijna in oppervlakte verdubbeld. Waar eerst bouwland was, staat nu ondiep, helder water vol met vis. Dat trekt stoere beesten aan, zoals de visarend, die aan de top van de voedselketen staat."

Voormalig hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie Frank Berendse, die in maart zijn afscheidsrede hield, ziet in het broeden van de visarend een goed voorbeeld van hoe de natuur verrassingen biedt. "Net zoals de zeearend, die in 2006 zich in Nederland vestigde. Met natuurgebieden die groot genoeg zijn, en met het bouwland en bestrijdingsmiddelen zo ver mogelijk weg, zoals in De Biesbosch is gedaan, vergroot je de kans daarop."

De jonge visarenden worden op zijn vroegst eind mei verwacht. Maar dan zullen ze niet meteen te zien zijn, verwacht De Jong. "Het duurt dan nog een tijdje voordat ze hun kop boven het nest uitsteken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden