Broeden in Nederland minder in trek onder vogels

Smient.Beeld thinkstock

De Rode Lijst van bedreigde Nederlandse broedvogels is met 14 soorten uitgebreid. Ruim vier op de tien broedvogelsoorten (87 in totaal) bevinden zich in de problemen. 

Broedvogels zijn vogels die in Nederland broeden, anders dan bijvoorbeeld trekvogels.

De lijst is gemaakt in opdracht van het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit. De vorige dateert uit 2004. Nieuwkomers zijn onder andere de wulp, torenvalk en grote lijster - alle drie 'kwetsbaar', maar ook de zwarte mees en de buidelmees ('gevoelig'), de Noordse stern en Europese kanarie ('bedreigd').

Soorten die zich recent in Nederland vestigden, zoals de zeearend, smient, oehoe of kraanvogel gelden ook als 'gevoelig'. "De kans is groot dat zij, zonder extra aandacht en beschermende maatregelen, weer zullen verdwijnen", zegt onderzoeker Albert de Jong. Negen soorten, als de klapekster, duinpieper en ortolaan, gelden nu als verdwenen. Zonder ingrijpen gaan tien andere soorten, zoals de velduil en de woudaap (een kleine reiger) hen achterna.

Geen verplichting

Anders dan de Habitat- of vogelrichtlijn is aan de Rode Lijst geen verplichting gekoppeld tot bescherming of tot instandhouding van soorten. Maar het signaleert wel hoe moeilijk broedvogels het hebben.

De tot nu toe genomen maatregelen om de verdere teruggang van de vogelstand te stoppen, zoals de aanleg van houtwallen of verhoging van de waterstand, zijn dan ook ontoereikend, vindt De Vogelbescherming. Zij bepleit beperking van insecticiden en stikstofuitstoot om de leef- en voedselgebieden voor vogels te versterken.

Lees ook: Kun je gelijktijdig de natuur beschermen en er recreëren?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden