'Broedeiland schrale troost voor Noordse stern en visdief'

Energiemaatschappij Eneco geeft 2,5 vierkante kilometer terrein aan de Noordse stern en de visdief. De vogels kunnen broeden op een speciaal eiland in Delfzijl, vlakbij negentien nieuwe windturbines.

Avifauna Groningen vindt het een schrale troost. Volgens de vogelvereniging wijzen onderzoeken uit dat door het windpark in de Eemshaven tussen de twee- en zesduizend vogels zijn gedood. "Een broedeiland tussen de windmolens, leuk idee, maar ik vrees dat er met negentien nieuwe molens nog meer slachtoffers gaan vallen", zegt Aart van der Spoel, bestuurslid bij de vogelvereniging. De meeste vogels hebben ogen aan de zijkant van hun kop. Hierdoor zien zij alleen de paal van de windmolen. "De wieken, die van boven komen, registreren ze niet, met als gevolg dat ze er tegenaan vliegen."

Het broedeiland is er ter compensatie van de turbines. "We zijn al langer met natuurorganisaties in overleg over broedgelegenheid voor de vogels", zegt Marcel van Dun van Eneco. "Overigens is juist voor deze plek gekozen omdat uit onze onderzoeken, ook gedaan door vogelexperts, bleek dat deze vogels niet op de hoogte van de wieken komen."

Noordse sterns en visdieven komen elk jaar rond april vanaf het zuidelijk halfrond naar de Groningse haven. Dit gebied is geliefd omdat de vogels hun voedsel uit de Waddenzee halen. Ze duiken daar naar kleine vissen en garnalen. Van der Spoel: "De sterns zijn afhankelijk van de zee, broeden op vaste grond en zoeken een plek zonder begroeiing en roofdieren." De visdief is iets minder kieskeurig. "Die broedt ook wel op daken van huizen, alsof het een grindstrand is."

Eerder deze week moest de provincie Groningen al een nieuw stuk grond vinden voor een kolonie Noordse sterns op de kop van de Eemshaven. De vogels waren gaan broeden bij het bedrijf Sealane. Dat overslagbedrijf was daar niet blij mee - broedende sterns vallen voorbijgangers aan - en trok een lap plastic over het terrein. Volgens Avifauna is het maar de vraag of de vogels nu nog zullen verhuizen, middenin het broedseizoen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden