Brochure verdedigt zes miljoen keer schepping tegen evolutie

Een Urker drukker brengt de meest letterlijke uitleg van het scheppingsverhaal in ieders huis. Tegen Darwin. ’Een zaak van leven en dood.’

Op ruim zes miljoen Nederlandse adressen zal volgende maand een folder worden bezorgd met bezwaren tegen de evolutietheorie.

Op 12 februari is het 200 jaar geleden dat de grondlegger van de evolutietheorie, Charles Darwin, werd geboren. De organisatoren van de actie ’Evolutie of schepping’ verwachten veel publiciteit voor de evolutietheorie en laten daarom een tegengeluid horen. Volgens de anti-evolutiefolder is het een kwestie van leven en dood.

Organisator Kees van Helden, drukker op Urk, zegt dat de operatie 250.000 euro kost. Hij hoopt via collectes en giften dit bedrag binnen te halen.

Van Helden kan niet instemmen met ideeën, zoals die in de Evangelische Omroep en het Nederlands Dagblad leven, over een combinatie van evolutie en schepping-in-zes-dagen. „Hoe zit het dan met de zondeval? Volgens de Bijbel is de dood de straf op de zonde van Adam en Eva. Maar hoe kan dat als Adam voorouders heeft gehad?”

Volgens hem krijgen wetenschappers die consequent het scheppingsverhaal verdedigen, geen ruimte, ook niet bij de EO.

Van Helden vindt het van de EO onjuist om Huub Huibers, een aannemer zonder wetenschappelijke achtergrond, in een programma te laten optreden met twee wetenschappers, die het scheppingsverhaal in zijn onvermengde vorm verwerpen. Huibers bouwde een kopie van de ark van Noach.

Van Heldens argumentatie lijkt op die van Amerikaanse creationisten en ook de Turkse moslim Harun Yahya. Ze wijzen op oeroude fossielen van dieren, die ook nu nog voorkomen. In de achttiende eeuw begonnen wetenschappers juist vanwege fossielen te twijfelen aan het scheppingsverhaal.

In het comité van aanbeveling zitten vooral predikanten uit de zeerrechtzinnige hoek. Ook vijf dominees van de PKN zitten erin, onder wie dominee Vis uit Meerkerk.

Die laatste weet niet hoe hij in het comité is terechtgekomen.

Vis: „Mij is wel een keer gevraagd of ik vond dat ook tegenstanders van de evolutietheorie gehoord moesten worden. Ik zal wel ja gezegd hebben. Maar ik had er geen idee van dat het deze vorm zou krijgen.” Na wat nadenken steunt de Meerkerkse predikant het initiatief wel.

Piet Vergunst, secretaris van de Gereformeerde Bond in de PKN, heeft nog geen brochure gezien. Maar hij is een beetje ’bang’ dat wat als wervend initiatief voor buitenkerkelijken bedoeld is, ontaardt in ’pittige debatten in eigen kranten als het Nederlands en het Reformatorisch Dagblad’. „Die discussie woedt inmiddels al en ik ben er niet gelukkig mee.”

Van de zes maal 24 uur schepping wil Vergunst niet af: „Zo staat het in Gods Woord. Zou God er niet toe in staat zijn? De bewijslast voor het tegendeel ligt niet bij mij.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden