Brochure over vrede zaait verdeeldheid binnen kerken

AMSTERDAM - Een vredesbrochure, geschreven op verzoek van de Raad van Kerken, is gestrand op rooms-katholiek verzet tegen de inhoud. De Raad wilde het boekje niet meer voor zijn rekening nemen. ,,Onze kritiek kwam de bisschoppen te dicht op de huid.''

De Raad van Kerken vroeg twee jaar geleden aan de pacifistische organisatie Kerk en Vrede een boek te schrijven voor het project 'Geweld niet gewild'. Een oecumenisch samengestelde groep van tien theologen sloeg aan het schrijven. Onder hen omroeppastor Bram Grandia, een remonstrantse voorvrouw, doopsgezinde kopstukken en twee katholieken, onder wie hoogleraar Fred van Iersel.

Het boek moest gaan over 'de christelijke traditie en geweld', zegt Kerk en Vrede-secretaris Jan Schaake. Het resultaat ('In eigen boezem, zoektocht naar de bronnen van geweld', uitgeverij Narratio, euro14,50, ISBN 9052639868) was kort voor de zomer klaar.

Schaake: ,,Wij vonden het vanuit het oogpunt van geweldloosheid mooi dat eucharistie en Avondmaal afstand hebben gekregen tot het 'bloed van Christus' en gemeenschapsrituelen zijn geworden.''

Het moderamen van de Raad van Kerken las de publicatie en ging akkoord, als aan wat voorwaarden was voldaan, zoals het meelezen van een rk vertegenwoordiger. Die kwam pas ná de zomer aan lezen toe en had kritiek: eucharistie en Avondmaal mochten geen 'gemeenschapsrituelen' heten, maar sacrament. Aan dat bezwaar kwamen de schrijvers tegemoet, maar het was de rk kerk niet genoeg. De bedenkingen bleken fundamenteler. Dat kwam voor Schaake 'volstrekt onverwacht'. ,,Men accepteerde niet dat we kritisch waren over het wezen van de kerk, de hiërarchie, de liturgie. Over de ambten hebben we het niet eens gehad. Men wilde kritisch onderzoek, maar dit kwam de bisschoppen te dicht op de huid.'' De woordvoerder van de bisschoppen bestrijdt dat. Volgens hem was het beeld van zijn kerk 'clichématig, alsof er geen Tweede Vaticaans Concilie geweest is'.

De Raad van Kerken drong daarop aan op uitstel. Secretaris Ineke Bakker is er 'heilig van overtuigd' dat met wat extra tijd de problemen opgelost waren. Die tijd kwam er niet, zodat de Raad het boek niet meer voor zijn rekening wilde nemen. Het verscheen vervolgens onder verantwoordelijkheid van Kerk en Vrede. Wél staat het logo van de Wereldraad van Kerken op het omslag, en meldt de inleiding als opdrachtgever de Raad van Kerken.

Dat de rk kerk een brochure van de Raad van Kerken torpedeert is geen unicum. In 2001 deed ze dat ook, met een boekje over aids dat vervolgens niet onder auspiciën van de Raad kon verschijnen.

Voor Ineke Bakker maakt het allemaal niet veel uit: ,,De gemiddelde lezer zal het een zorg zijn, of het nu van de Raad van Kerken is of van Kerk en Vrede.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden