Broccolistronken met worteltjes

Wie zó dol is op broccoli dat hem of haar alleen al bij het horen van de naam het water in de mond loopt, zal begrijpen waarom de Italiaanse Catharina de Médici, toen ze in 1533 naar Frankrijk vertrok om daar met haar leeftijdgenoot, de toekomstige koning Henri II te trouwen, die groente in haar persoonlijke bagage meenam.

Henja Schneider

Want broccoli was al bij de oude Romeinen bekend, maar is pas veel later over de rest van Europa verspreid.

Broccoli telt maar 25 calorieën per 100 gram en daarbij krijgt men tegelijkertijd ruim 100 mg vitamine C binnen, nog afgezien van allerlei andere nuttige vitaminen en mineralen.

Bovendien heeft broccoli een heel makkelijk karakter, dat zich goed laat combineren met uiteenlopende zaken als courgettes, knoflook, olijfolie, balsamico, wit vlees (zoals gevogelte en varkensvlees), vis, geraspte kaas, tuinkruiden of mosterd. Voorts kan broccoli rauw worden gegeten, maar ook gekookt, gegratineerd en, door een beslag gehaald, gefrituurd.

Maak niet de vergissing te denken dat alleen de roosjes lekker zijn: er bestaan broccolisoorten die vooral vanwege de stronken worden gekweekt. De dikke stelen worden geschild en bij wijze van asperges gegeten.

Die soort is in Nederland zelden of nooit te verkrijgen, maar het is goed om te weten dat ook met de korte dikke stronken die aan de hier wél verkrijgbare broccoli zitten, iets lekkers valt te maken.

In Italië wordt een kleurrijk gerecht gemaakt van broccolistronken en worteltjes: schil de stronken van broccoli en schil of schrap een even grote hoeveelheid (winter)wortel. Snijd van beide groenten staafjes van ongeveer gelijk formaat en blancheer die een minuut of zes in ruim kokend water met een eetlepel suiker en wat zout.

Giet de stokjes af, spoel ze onder de koude kraan en laat ze goed uitlekken. Warm ze tegen etenstijd op in een scheutje olijfolie. Hussel zo nu en dan zodat ze gelijkmatig warm worden. Strooi er alleen nog wat zout en peper naar smaak over.

De roosjes die u overhebt, kunt u heel kort (1 minuut) in kokend water blancheren, goed uit laten lekken en door een beslagje halen dat u maakt van 100 gram bloem, een snufje zout, een ei en ongeveer 1dl bier. Frituur de broccoliroosjes met een paar tegelijk in hete olie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden