Broccoli- of bloemkoolsoep en doperwtjes- courgettesoep

circa 500 gram broccoli (of bloemkool), circa 2,5 dl water, 1 bouillonblokje (bij voorkeur van de biologische winkel, zonder kleur/geur/smaakstoffen, ik gebruik vaak 'vitam' van eekhoorntjesbrood 'steinpilz', maar groente- of kruidenbouillon kan ook), circa 75 gram blauwe kaas (danish blue, roquefort e.d.), eventueel 4 eetlepels crème fraîche

Sonja van de Rhoer

Ik ben een echt soepmens. Soep als voor- of lunchgerecht, maar ook als gemakkelijk hoofdgerecht. Dit is een heerlijke soep om even snel te bereiden. Binnen 15 minuten kan de soep op tafel staan. Om het feestelijker te maken kan de soep goed schuimig gepureerd en/of opgeklopt worden. Serveer het in een kop en schotel als een broccolicappuccino. Leuk om er een hartig koekje bij te serveren: een kaasvlinder of een zelfgemaakte kletskop van geraspte Parmezaan (grof geraspte Parmezaanse kaas in kleine hoopjes op het bakblik leggen en circa 2 minuten onder een goed voorverwarmde hete grill laten smelten).

Wie niet van blauwe kaas houdt, zal na het eten van dit soepje deze wat sterker smakende kaas misschien meer kunnen waarderen. Wie bang is voor de blauwekaassmaak, kan er wat minder van gebruiken en eventueel (een deel) vervangen door grof geraspte oude Goudse kaas.

Verdeel de broccoli of bloemkool in roosjes en schil de stengel. Kook eerst de in stukjes gesneden stengel 2-3 minuten en voeg vervolgens de roosjes toe. Laat zachtjes 8-10 minuten koken tot de broccoli of bloemkool bijna gaar is. Zet de warmtebron uit en voeg de blauwe kaas en eventueel de crème fraîche toe. Pureer de soep en serveer direct.

1 teentje knoflook, 1 kleine ui, scheutje olijfolie, 250 gram doperwtjes uit de koeling of diepvries, 1 courgette, 5 dl groentebouillon, 60 gram kruidenkaas (Boursin, Paturain)

Pel de knoflook en de ui en hak beide fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak de knoflook en ui glazig in circa 3 minuten. Voeg de doperwtjes toe. Was de courgette goed en snijd hem in blokjes. Voeg de courgette toe en bak even mee.

Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat de groente zachtjes garen. Roer op het laatst de kruidenkaas erdoor en warm deze even mee. Pureer de soep en serveer met bijvoorbeeld een even in de oven warm gemaakte bladerdeeg sesamstengel.

Tip: wie echt niet van het mondgevoel van velletjes houdt, kan de soep passeren door een zeef.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden