Brocacef-dochter Magnafarma

Brocacef-dochter Magnafarma gaat de productie van generieke geneesmiddelen (medicijnen waarvan het octrooi is verlopen) concentreren in Zaandam. Het bedrijf neemt de voormalige Pharbita-vestiging van concurrent Pharmachemie over, inclusief een deel van de productie en negentig van de 160 werknemers.

De fabriek komt gedeeltelijk vrij omdat Pharmachemie de productie en ontwikkeling van astma-producten en tabletten in Zaandam gedeeltelijk gaat overplaatsen naar Haarlem. De resterende zeventig werknemers verhuizen mee. Magnafarma zal in Zaandam in opdracht van Pharmachemie de productie van crèmes, zalven en zetpillen voortzetten.

Magnafarma produceert nu generieke geneesmiddelen op drie locaties: Maarssen, Maarssenbroek en Almere. Die vestigingen gaan dicht. De 170 personeelsleden houden hun baan, al gaat Brocacef er wel vanuit dat sommige werknemers niet zullen meeverhuizen in verband met de reistijd.

De vakbonden reageerden gemengd. FNV Bondgenoten en CNV Chemie en Energie vinden het prijzenswaardig dat er geen gedwongen ontslagen vallen, maar eisen wel een reële vergoeding voor reis- en verhuiskosten. Ook moet Brocacef bemiddelen bij het zoeken naar nieuwe banen voor achterblijvers.

Brocacef-dochter Magnafarma is de op één na grootste producent van generieke geneesmiddelen in ons land. Marktleider is Pharmachemie, een dochtermaatschappij van het Israëlische Teva Pharmaceuticals.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden