Britten zien vooral onaantrekkelijke keuzes

Verkiezingsfolders van de verschillende partijen. Beeld AFP
Verkiezingsfolders van de verschillende partijen.Beeld AFP

Een stembusgang die gedomineerd had moeten worden door Brexit, kwam meer en meer in het teken te staan van een golf terreuraanslagen. Op beide terreinen wekt de zittende premier May minder vertrouwen dan verwacht.

Arjen van der Ziel

De Conservatieven van de Britse premier Theresa May lopen in de laatste peiling verder uit op hun grootste rivaal. De 'Tories' zien hun voorsprong op de Labour Party van Jeremy Corbyn in de peiling groeien naar 8 procent. Hoewel de partij van May één procentpunt inlevert ten opzichte van de vorige peiling, spraken fors minder respondenten een voorkeur uit voor de socialisten.

Labour leek eerder deze maand nog te kunnen rekenen op 40 procent van de stemmen. Volgens de laatste peiling, waar dinsdag en woensdag 1291 kiezers voor aan de tand zijn gevoeld, zou de linkse partij nu zo'n 36 procent van de stemmen krijgen. Een aantal kiezers vertelt waarom ze bij deze verkiezingen stemmen zoals ze stemmen.

“Ik ben bang voor Labour. Ze helpen de economie om zeep.”

Rachel Roberts, PR-consultant, 39 jaar, stemt: Conservatieven

Rachel Roberts Beeld Arjen van der Ziel
Rachel RobertsBeeld Arjen van der Ziel

"Jarenlang ben ik lid geweest van de Conservatieven. Een tijd lang wilde ik zelfs parlementariër worden. Maar ik ben uit de partij gestapt, omdat ik gedesillusioneerd ben. Er gaapt een enorme kloof tussen de regering en het volk. Als ik hoor hoe mijn vrienden praten over politici, dat is echt afschuwelijk. Politici worden veracht.

Ik vind het ook verschrikkelijk hoe de Conservatieven zich tegen immigratie hebben gekeerd. Want Groot-Brittannië is nou eenmaal een immigratieland. De meeste Britten willen niet meer achter de toonbank staan in een koffiezaak. Als we willen dat onze economie blijft groeien, hebben we immigranten hard nodig.

Ook baal ik ontzettend van de Brexit. In het brexit-referendum heb ik voor blijven in de Europese Unie gestemd. Al moet ik er wel bij zeggen dat de gevolgen van het referendum tot nu toe meevallen. De tegenstanders waarschuwden dat na een zege van het brexit-kamp de economie zou instorten, maar dat is niet gebeurd.

Ondanks alles stem ik nu toch weer op de Conservatieven, ook omdat ik bang ben voor Labour-leider Corbyn. Want Corbyn wil veel meer geld gaan uitgeven en de rijken zwaarder belasten. Maar zijn sommen kloppen niet. Ik vrees dat hij de economie om zeep zal helpen."

“Ik vind ze allebei niet al te goed, maar ik kies voor Corbyn”

Vince Charles, onderhoudsmonteur, 53 jaar, stemt: Labour

Vince Charles Beeld Arjen van der Ziel
Vince CharlesBeeld Arjen van der Ziel

"Mijn stem gaat naar Labour, zoals al mijn hele leven. Mijn ouders zijn afkomstig van Saint Lucia. Dat is een eiland in het Caribisch gebied. In onze gemeenschap stemt bijna iedereen Labour. Waarom dat zo is, vind ik moeilijk uit te leggen, want ik volg de politiek niet goed. Volgens mij verschillen de partijen niet zo veel.

Mijn grootste zorg is, eerlijk gezegd, immigratie. Natuurlijk is Groot-Brittannië een divers land. En natuurlijk moeten we echte vluchtelingen, die uit een oorlog komen, helpen. Ik zeg ook niet dat we geen greep meer hebben op de immigratie. Maar er gaat wel iets mis. Het is te makkelijk om hier binnen te komen en we krijgen de verkeerde mensen. We zijn bezig iets te verliezen. De regering moet de immigratie beperken en beter kijken wie we toelaten.

Hoe dat precies moet, weet ik niet. En welke partij er het beste voor is, Labour of de Conservatieven, weet ik ook niet. We leven in een verwarrende tijd, met al die aanslagen. Eigenlijk vind ik de leiders van beide partijen niet al te goed. Maar als ik een van beiden moet kiezen, dan wordt het Labour-leider Corbyn. Hij lijkt mij een nuchtere man. De beste van de twee."

“Ik stem onafhankelijk, omdat nu de kleine ondernemers lijden”

Frank Mosconi, Eigenaar broodjeszaak, 52 jaar, stemt: Onafhankelijke kandidaat

Frank Mosconi Beeld Arjen van der Ziel
Frank MosconiBeeld Arjen van der Ziel

"Ik heb al gestemd, via de post. En voor het eerst in mijn leven niet op de Conservatieven. Ik heb op een onafhankelijke kandidaat in mijn district gestemd. Want ik run een sandwichbar in Londen en wil een signaal afgeven dat wij kleine ondernemers te veel lijden onder alle bezuinigingen en belastingen.

Het grote probleem hier in Groot-Brittannië is dat Labour-regeringen altijd veel te veel geld uitgeven. Vervolgens moeten de Conservatieven aan de macht komen om de zaak financieel weer op orde brengen. Maar deze keer hebben ze ons te zwaar gepakt. Mijn wens is dat de Conservatieven winnen, maar wel een tik krijgen, zodat ze beseffen dat ze ons ondernemers beter moeten behandelen.

Als Labour wint, hoop ik dat de partij zich financieel eindelijk eens verantwoordelijk gaat gedragen. Maar ik heb daar heel weinig vertrouwen in. Dit betekent trouwens niet dat alles slecht is aan Labour. Want dat Labour-leider Corbyn de spoorwegen, waterbedrijven en posterijen wil hernationaliseren, vind ik prima.

Treinkaartjes zijn hier door de privatisering van de spoorwegen absurd duur geworden, terwijl we beroerde service krijgen. Het maakt mij niet uit of die bedrijven eigendom zijn van particulieren of de overheid, als ze maar goed gerund worden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden