Britten vragen volgende week woensdag officieel om Brexit

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

De Britse premier Theresa May zal de Europese Unie volgende week woensdag officieel informeren dat Groot-Brittannië zijn EU-lidmaatschap opzegt. Dat meldde de Britse regering gisteren. In een reactie liet de Europese Commissie weten 'klaar' te zijn voor de besprekingen. De verwachting is dat de echte onderhandelingen op hun vroegst eind mei of in juni beginnen.

Volgens het Europese Verdrag van Lissabon uit 2009 hebben de EU en Groot-Brittannië na volgende week twee jaar om de onderhandelingen over de Brexit af te ronden. Waarnemers vermoeden dat May de besprekingen wil afsluiten voor verkiezingen voor het Europees Parlement in de zomer van 2019 en Britse parlementsverkiezingen, die gepland staan voor 2020.

"Ik hoop dat de brief van May realisme toont", reageerde de Nederlandse minister Jeroen Dijsselbloem van financiën gisteren. "Realisme over de volgorde der dingen en de prijs die dit gaat kosten. Ook over de complexiteit en dus het tijdpad dat nodig is, want dat heb ik tot nu toe erg gemist aan de zijde van de Britse regering."

Donald Tusk, de president van de Europese Raad, wil zo snel mogelijk na Mays brief een speciale EU-top bijeenroepen, mogelijk op 6 april. De EU-leiders zullen daar dan het onderhandelingsmandaat bepalen waarmee hun delegatie aan de slag mag.

De Brexit is een gevolg van een referendum vorig jaar, waarin een meerderheid van de Britse kiezers voor een vertrek uit de EU stemde.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden