Britten verrassen met bouw eerste 'homodorp' in Frankrijk

De Franse burgemeester Yves Bastie met de bouwtekening van het eerste 'homodorp' in Frankrijk Beeld afp

"Ik was verbijsterd," zei Yves Bastie, burgemeester in het Franse departement  Aude, toen hij hoorde dat een Brits bedrijf in zijn gemeente een dorp voor homoseksuelen wil bouwen. Eerder had Bastie toestemming gegeven voor de bouw, maar toen dacht hij dat het een doorsnee woondorp betrof, bedoeld voor gepensioneerde ouderen.

Danny Silver is directeur van Villages Group, het Britse bedrijf dat het woondorp gaat bouwen. Hij geeft toe dat het plan om de woningen onder homoseksuele ouderen aan te prijzen pas afgelopen maandag ontstaan is. Hieraan ligt volgens hem een economische reden ten grondslag:

"Het gaat zo slecht met de vastgoedmarkt in Frankrijk en het duurde zo lang voordat we een vergunning kregen, dat we op het punt stonden om te stoppen met het project. We hadden niemand die onze woningen wilde huren en toen bedachten we om de woningen op deze manier aan te prijzen. Het was de laatste kans voor ons."

Silver verwacht dat de nodige Britten naar Frankrijk willen komen. Volgens recente cijfers zijn 1,2 miljoen homoseksuelen onder Britten ouder dan 55 jaar. Zij leven vaak alleen, hebben geen kinderen en weinig familie. Wanneer ze verzorgt moeten worden, hebben ze weinig andere opties dan een verzorgingstehuis. Een woongemeenschap voor homoseksuelen in het zonnige Franse zuiden zou dan een aantrekkelijke optie kunnen zijn.

Officieel is het in Frankrijk verboden om bij het toekennen van woonruimte rekening te houden met geslacht en seksuele voorkeur. Silver geeft dan ook aan dat heteroseksuelen zeker welkom zijn in het woondorp. Het enige wat hij doet is homoseksuele ouderen extra aanmoedigen om naar het woondorp in Zuid-Frankrijk te komen.

Homoseksualiteit is een veelbesproken item in Frankrijk de laatste tijd. Homoseksuelen mogen sinds kort weliswaar trouwen, maar dat betekent geenszins dat het verzet tegen homoseksualiteit zich in de marge afspeelt. De Katholieke kerk speelt bijvoorbeeld een actieve rol in de bestrijding van homoseksuele leefgewoontes.

Het woondorp moet nog gebouwd worden. In totaal komen er 107 milieuvriendelijke woningen. De totale kosten van het project bedragen bijna 25 miljoen euro. De interesse in de woningen is enorm toegenomen na de koerswijziging. Silver zegt 'duizenden e-mails per uur te krijgen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden