Britten verlagen leeftijd homocontacten tot 18 jaar

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Het Britse Lagerhuis wil de minimumleeftijd voor homoseksuele contacten niet verlagen tot zestien jaar. Na een verhit debat gisteravond werd een motie van die strekking verworpen. Vannacht werd nog wel ingestemd met een compromisvoorstel om de leeftijd op achttien jaar te stellen.

“Waarom? ”, vraagt een bejaarde Britse kiezer aan Edwina Currie, Lagerhuislid voor de Conservatieve Partij op toernee voor de Europese verkiezingen. De voormalige staatssecretaris van volksgezondheid die graag naar Brussel wil, had voorgesteld de leeftijd waaronder homoseksualiteit in Groot-Brittannie strafbaar is te verlagen van 21 naar 16 jaar. “Omdat er in het Lagerhuis zoveel homo's zitten? ”, wil de oude Brit weten. De vraag tekent de sfeer waarin het debat in Engeland is gevoerd over verlaging van de leeftijd waarop homoseksuelen 'het' legaal mogen doen.

Homoseksualiteit, in 1885 verboden voor mannen (koningin Victoria kon zich niet voorstellen dat vrouwen er aan deden, en dus hoefde daar ook niets wettelijk voor geregeld te worden), werd in 1967 door Groot-Brittannie als een van de eerste landen niet langer strafbaar gesteld. Maar de leeftijd waarboven homo's zich niet hoefden te verantwoorden voor hun gedrag is inmiddels de hoogste in de Europese Unie: 21 jaar (Frankrijk 15, Spanje 12, Nederland 16, Ierland 17).

Volgens een recente peiling is een op de negentien Britten homo. Bekende namen uit het verleden zijn de ontmaskerde Sovjet-spionnen Anthony Blunt, kunstbeheerder van koningin Elizabeth, en Anthony Burgess. Eind vorige eeuw kwam de beroemde auteur Oscar Wilde nog in de gevangenis terecht wegens zijn verhouding met Lord 'Alfie' Douglas. Wilde noemde homoseksualiteit “de liefde die zijn naam niet mag noemen”.

Het voorstel van Currie Groot-Brittannie meer in de pas te laten lopen met andere Europese landen (en een zaak voor het Europese Hof voor de mensenrechten te voorkomen omdat jongeren van 16 wel mogen trouwen) ontlokte een felle discussie. Voor- en tegenstanders die elkaar volgens peilingen ongeveer in evenwicht houden, sloegen elkaar om de oren met argumenten als 'discriminatie' en “criminalisering van een minderheid”, tot (van de tegenstanders): “rijen oude mannen staan straks te wachten bij het schoolplein”.

Wat er nog bij kwam, was premier John Majors rampzalig verlopen 'back to basics'-campagne. Terwijl de partij onder zijn aanvoering pleitte voor herstel van traditionele waarden, kwam een reeks van affaires boven water waar hooggeplaatste Conservatieven bij betrokken waren.

Menige Tory leek het beter het onderwerp van homoseksualiteit te laten liggen nu de schijnwerpers zo sterk gericht zijn op morele waarden en degenen die geacht worden die hoog te houden: het priveleven van Britse parlementsleden - en zeker hun seksueel doen en laten - wordt minutieus nageplozen door de populaire pers.

Edwina Currie die voor haar voorstel wel brede steun kon vinden bij de oppositionele Labourpartij en Liberaaldemocraten, vond echter dat er geen beter tijdstip gekozen kon worden om over deze zaak te stemmen. Juist op dit onderwerp kon de regering laten zien dat het haar in de campagne voor herstel van “oude, vertrouwde waarden” niet te doen is om het ter verantwoording roepen van individuen, zoals ook premier Major keer op keer heeft benadrukt, vond het parlementslid. “Onze persoonlijke moraliteit is onze eigen zaak”, aldus Currie, die bekend staat om haar uitgesproken mening.

Major deed een tussenvoorstel om tegemoet te komen aan de kritiek van tegenstanders dat jongeren van 16 te kwetsbaar zouden zijn (en de Conservatieven teveel kiezers voor de schenen schopten met het voorstel). De premier stelde voor de leeftijd te verlagen naar 18 jaar, maar bepaalde dat elk parlementslid naar eigen geweten moest uitmaken of het niet toch 16 moest worden dan wel 21 diende te blijven. De keuze voor 17 was ook nog mogelijk. Parlementariers wezen erop dat een zaak voor het Europese Hof onvermijdelijk zou zijn als er onderscheid blijft tussen homo's en hetero's en stelden daarom hun compromis voor: 17 jaar voor beide groepen.

Driekwart van de ondervraagde Britten die voorstanders van verandering waren, zei het met Major eens te zijn en voor een leeftijdsgrens van 18 jaar te kiezen. De kerk (Church of England) was verdeeld, maar de Britse organisatie van artsen en de inspectie op de volksgezondheid pleitten voor 16, omdat dan beter kan worden voorgelicht over aids. In 1992 zijn 12 Britten veroordeeld, omdat zij de homowet overtraden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden