Britten treden toe tot moderne tijd met vertrek Law Lords

Na eeuwen moeten de Britten het voortaan doen zonder Law Lords. Daarmee hebben ze nu wel een volledige scheiding tussen de machten.

De Law Lords zijn niet meer. Het typisch Brits instituut was eeuwenlang vast onderdeel van het parlementaire stelsel, maar sinds gisteren zitten de twaalf hoogste rechters in Groot-Brittannië niet meer in de oude bankjes van het Hogerhuis. Op symbolische afstand van het parlement, aan de overkant van Parliament Square, zetten zij hun werk als laatste hof van beroep voort – voor het eerst als volledig onafhankelijk rechtsorgaan.

De transitie van Law Lords naar Hooggerechtshof is de definitieve stap in de scheiding der machten. Daarmee volgt Groot-Brittannië, na enige weerstand vanuit de traditionele bastions, het voorbeeld van andere moderne landen. Vooral het Hogerhuis, zetel van de Law Lords, sputterde fel tegen toen toenmalig premier Blair (Labour) in 2004 zijn plannen voor een onafhankelijk hoogste rechterlijk instituut aankondigde.

De uittocht van de twaalf Law Lords maakt deel uit van de huidige hervorming van het Hogerhuis, die Labour al drie regeertermijnen nastreeft. Volgens moderne juristen en parlementariërs kon de verstrengeling van rechtspraak en politiek niet meer in een moderne staat, net zomin als het erven van een zetel.

Voortaan spreken de hoogste rechters vanuit de statige Middlesex Guildhall, tegenover het parlement, in een modern strak vormgegeven zaal. De zittingen zullen deels toegankelijk worden voor publiek en pers, er komt een café en een permanente tentoonstelling.

Sommigen zullen de Law Lords missen. „Rituelen (zoals het op 11 uur beginnen op maandag, liever dan 10.30 uur, zodat de Law Lords op tijd van het platteland konden terugkeren) zijn bizar maar onschuldig”, mijmert advocaat en Hogerhuislid Baron Pannick in de Times.

Toch blijft veel bij het oude. Het gaat om dezelfde rechters, nu onder officieel voorzitterschap van Lord Phillips of Worth Matravers. Zij raken hun titel niet kwijt en mogen na hun pensioen terug naar het Hogerhuis. De twaalf, onder wie een vrouw, hebben het laatste woord op tal van rechtsterreinen in het Verenigd Koninkrijk en geven hun mening over belangrijke wetgeving, zoals ze altijd al deden.

Zo bepaalden de Law Lords in 2004 dat de regering terreurverdachten niet voor onbepaalde tijd mocht vasthouden. De laatste uitspraak van de Lords, in juni, betrof die van MS-patiënt Debby Purdy, die meer duidelijkheid eiste van het openbaar ministerie over de vervolging van hulp bij zelfdoding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden