Britten straffen middenpartijen

partijcrisis | De grote verliezers van het referendum zijn de traditionele partijen in het Verenigd Koninkrijk.

Niet alleen de Conservatieve Partij maar ook de Labourpartij heeft veel vertrouwen bij de kiezer verspeeld. Na de eerste kater over de Brexit moeten zij nu ook nog de rommel binnen de eigen partijgelederen opruimen.

Vooral voor de Conservatieven is er werk aan de winkel. Zij zagen hun leider David Cameron gokken en verliezen. Een goede afloop van de volksraadpleging, zoals de premier had beloofd, kon hij niet waarmaken. De gok van Boris Johnson pakte beter uit. Camerons jeugdvriend - ze gingen samen naar Eton - koos in februari voor het vertrekkamp. Een forse tegenvaller voor Cameron die zijn charismatische partijgenoot liever niet als zijn rivaal tegenover zich zag. De voormalige burgemeester van Londen lijkt nu de beste papieren te hebben om Cameron na diens aftreden op te volgen. Maar ook een andere goede vriend van Cameron, minister van justitie Michael Gove, wordt als mogelijke opvolger genoemd.

De Conservatieve Partij is al langer verscheurd door het EU-referendum. Camerons tegenstanders kondigden eerder al aan genoeg steun te hebben om een vertrouwensstemming te kunnen houden na het referendum. Vlak na de uitslag leek die groep bij te draaien toen ze hun leider opriepen vooral aan te blijven. Maar Cameron hield vol en zei dat het na dit verlies tijd is voor een nieuwe leider in het Verenigd Koninkrijk. Die moet de rust in de partij terugbrengen en de Conservatieve kiezers weer voor zich winnen. Het belangrijkste verwijt dat Cameron kreeg, was dat hij niet de overtuigingskracht had om de afgelopen referendumcampagne tot een goed einde te brengen.

Datzelfde verwijt krijgt ook Labourleider Jeremy Corbyn vanuit zijn mopperende achterban. In de partij komt het hard aan dat Corbyn geen klik wist te maken met veel traditionele Labourstemmers in het noorden van Engeland. Want die 'gewone' Britten in de voormalige kolen- en staalgebieden waar veel werkloosheid heerst hebben massaal, tegen het advies van Corbyn in, voor de Brexit gestemd. Volgens veel politieke analisten deden ze dat niet alleen uit afkeer jegens de vrije EU-immigratieregels en de Brusselse bureaucratie, maar waren het ook proteststemmen tegen de gevestigde politieke elite in Londen. Dus ook tegen de top van de Labourpartij. Terwijl Corbyn vorig jaar juist het leiderschap wist te grijpen dankzij zijn uiterst linkse koers.

"Van een leider verwacht je dat hij mensen van een standpunt kan overtuigen en ik denk dat hij daarin tijdens de de campagne voor het referendum heeft gefaald", zei Labour-parlementslid Ann Coffey. Zij is een van de indieners van een motie van wantrouwen, die Corbyn volgende week moet zien te overleven om partijleider te blijven.

De hoogoplopende interne discussie binnen Labour is extra wrang na de eendracht die de partij vorige week nog uitstraalde na de moord op Jo Cox. Het verdriet over het Labourparlementslid dat werd neergeschoten tijdens haar campagne tegen een Brexit verdween gisteren bij de debatten over de 'historische' referendumuitslag al snel naar de achtergrond. Het tellen van de stemmen werd 's nachts wel een minuut stilgelegd om haar te herdenken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden