Britten maken zich op voor hoog water

Zware kritiek op milieuagentschap dat te weinig aandrong op uitbaggeren rivieren

De Britse rivier de Theems is gisteren buiten zijn oevers getreden nadat ze het hoogste peil in jaren had bereikt. Inwoners van het rivierdorpje Datchet, 35 kilometer ten westen van Londen, probeerden het water 's ochtends nog met zandzakken buiten de deur te houden, maar later zou de rivier genadeloos over het dammetje heen gutsen.

In Datchet en nog dertien andere plaatsen langs de Theems dreigen deze hele week levensgevaarlijke overstromingen, waarschuwt het Britse Milieuagentschap. Boosdoener is de overvloedige regenval. Engeland beleeft zijn natste januari sinds 1766, en in december was het ook al raak met stormen en noodweer. Sinds december zijn zo'n achtduizend woningen ondergelopen. Een groot deel van het laaggelegen Somerset Levels, in het zuidwesten, stond meer dan een maand blank.

Het Milieuagentschap krijgt zware kritiek. Het zou te weinig hebben aangedrongen op het uitbaggeren van rivieren. Minister Pickles, verantwoordelijk voor de strijd tegen het hoge water, gaf het instituut deze week een veeg uit de pan. "We dachten dat we met experts te maken hadden", schamperde hij. Maar gisteren, toen premier Cameron voor de tweede keer in vier dagen het overstroomde gebied bezocht, slikte hij die kritiek weer in. Dit was niet het moment om te zwartepieten, zei hij. Alle aandacht moest uitgaan naar het beschermen van de burgers.

Ook Nederlandse hulp is welkom. Bij waterschap Hunze en Aa's (Oost-Groningen en Noordoost-Drenthe) staan de zandzakkenvulmachines en de medewerkers al klaar. Het wachten is op een officieel verzoek van de Britse autoriteiten.

Experts van de Unie van Waterschappen, Rijkswaterstaat en kennisinstituut Deltares hadden afgelopen zondag op verzoek van de Britse overheid al een ontmoeting met Britse collega's. In Londen spraken ze over mogelijke oplossingen voor de korte en de lange termijn, aldus Rijkswaterstaat. Het is nu aan de Britten om aan te geven wat Nederland voor hen kan betekenen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden