COLUMN

Britten maken hun stroom in recordtempo groener

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Nederland haalt zijn CO2-doelstelling vrijwel zeker niet. We moeten volgend jaar 25 procent minder van dit broeikasgas uitstoten dan we in 1990 deden. Dat hebben we samen afgesproken en de rechter vindt dat we ons aan die afspraak moeten houden. De Britten laten zien dat er toch veel mogelijk is.

Engeland is de laatste tijd vooral in het nieuws vanwege de brexit-perikelen. Dat lijkt vooral veel ellende op te leveren. Maar ondertussen doen die Engelsen op een ander vlak heel veel goed. Met hun groene-stroombeleid boeken ze meer dan opmerkelijke successen. Voor de goede orde: stroom is (nog) niet hetzelfde als energie. Bij het laatste hoort ook verwarming van gebouwen, industriële warmte en energie (olie) voor transport. Maar toch: het gaat met de Britse stroom wel heel hard de groene kant op.

Vier kerncentrales niet nodig

Het afgelopen jaar produceerde Engeland 335 TWh aan stroom. Dat was 63 TWh minder dan in 2005, en dat is wat twee grote kerncentrales leveren. Die hoefden dus niet gebouwd te worden. Het resultaat is echter nog veel beter dan dat, want ondertussen groeide de bevolking stevig. Als er per persoon net zo veel stroom zou zijn gebruikt als in 2005, zouden er in 2018 zelfs vier kerncentrales extra nodig zijn geweest.

De stroom kwam in 2010 nog voor het grootste deel uit kolen en gas: samen goed voor 76 procent van de productie. Daarnaast leverden kerncentrales 17 procent en was er dus 7 procent afkomstig uit waterkracht, biomassa en wind. Zonnepanelen waren er nog vrijwel niet. Vergelijk dat met vorig jaar: kolen leveren nu nog maar 5 procent van de stroom, en gas nog 40 procent. Kernenergie is naar 19 procent gestegen en de ‘groene rest’ ging van 7 naar nu 33 procent. Meer dan de helft van de Britse stroom komt nu uit bronnen die geen CO2 uitstoten!

Engeland beleefde vorig jaar dagen waarop er geheel geen kolenstroom werd geproduceerd, en dit jaar zal alleen al zonne-energie waarschijnlijk meer stroom leveren dan de overgebleven kolencentrales. Op zijn laatst in 2025 wil Engeland alle kolencentrales hebben gesloten. Gas is ondertussen ook op zijn retour, zij het langzamer. Over een paar jaar zal er waarschijnlijk voor het eerst meer stroom uit duurzame bronnen (exclusief kernenergie) komen dan uit gascentrales. En in 2030 moet gas nog maar 25 procent van de stroom leveren.

Dat wordt een forse opgave, want de komende jaren zullen steeds meer elektrische auto’’s op de weg verschijnen, en de verwarming van gebouwen moet gaandeweg van elektrische warmtepompen gaan komen. Het stroomverbruik zal binnenkort dus wel gaan stijgen, is de verwachting. En tegelijkertijd worden de kolencentrales gesloten en moet de bijdrage van gascentrales sterk verminderen. Ondertussen komt er hooguit één nieuwe kerncentrale in bedrijf en worden er een paar oudere gesloten. Kortom: er moet in Engeland heel veel groene stroom bij komen.

Worstelpartij

Volgens deskundigen worden de windturbines en zonnepanelen zo snel goedkoper, dat er daarvan heel veel aan het net kunnen worden toegevoegd. “We kunnen onze doelstellingen halen”, zeggen die deskundigen. “Wir schaffen das”, zou een Duitser zeggen. En Nederland, schaffen wij het? Nederland worstelt verder en zegt geen ‘Gekke Henkie’ te willen zijn. Dat schiet niet op.

In zijn weblog ‘Vincent wil zon’ belicht Vincent Dekker innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Lees meer afleveringen op trouw.nl/vincentwilzon.

Lees ook:

Helft van extra stroom was vorig jaar al duurzaam

Vrijwel de helft van alle stroom die in 2017 wereldwijd meer werd geproduceerd dan in 2016, kwam uit duurzame bronnen. Een derde werd helaas nog geleverd door kolencentrales

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden