Britten krijgen na 26 jaar weer een vrouw als premier

Andrea Leadsom (l) en Theresa May zijn de twee overgebleven kandidaten voor het Britse premierschap. Beeld afp
Andrea Leadsom (l) en Theresa May zijn de twee overgebleven kandidaten voor het Britse premierschap.Beeld afp

De strijd om het Britse premierschap mondt uit in een gevecht tussen twee vrouwen: Theresa May en Andrea Leadsom. Zij zijn de twee overgebleven kandidaten na een verkiezing door de Conservatieve parlementsleden.

Redactie

De parlementariërs gaven May 199 stemmen, Leadsom kreeg er 84 achter zich. Michael Gove - de laatste man die nog in de race was - viel daarmee af. De minister van justitie kreeg slechts 46 stemmen. De mannelijke rivalen Stephan Crabb en Liam Fox waren al eerder uit de race gestapt.

Theresa May (59), de huidige minister van binnenlandse zaken, lijkt de meeste kans te maken om de nieuwe Britse premier te worden. Ze staat bekend als een harde en listige politica. Haar ministerie geldt als een van de moeilijkst handelbare, maar ze weet zich er al zes jaar staande te houden. Ze voerde campagne voor het EU-lidmaatschap en wil de kandidaat zijn die de partij weer kan verenigen.

Haar opponent Andrea Leadsom (53) was een van de leiders van de Brexit-campagne. Ze is voormalig bankier en onderminister voor energie en klimaat. Zij vindt dat de nieuwe premier ferm moet geloven in het vertrek uit de EU en dus uit het Brexit-kamp moet komen.

Net zo gehard als de Iron Lady
Maar de twee kandidaten hebben volgens de Britse pers ook iets gemeen: ze zijn net zo gehard als hun illustere voorgangster Margaret Thatcher, de 'Iron Lady' die de Britse regering van 1979 tot 1990 leidde. Leadsom heeft volgens de krant The Independent 'iets van Thatchers staal'. Ze werkte 25 jaar in de financiële dienstverlening, raakte gehard op de beursvloer en deelde de lakens uit bij de Barclays-bank.

Hoewel ze pas twee jaar in de regering zit, rees de politieke ster van Leadsom snel tijdens de Brexit-campagne. Ze schitterde naast Boris Johnson in de tv-debatten. Kalmpjes sloeg ze haar tegenstanders om de oren met economische argumenten. De vrije handel ziet ze als het hoogste goed, maar het vrije verkeer van personen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk wil ze afschaffen.

Toch is er een gerede kans dat niet Leadsom maar Theresa May, die juist tegen een Brexit was, het land post-Brexit vorm zal geven. Een 'soft-Brexit', waarbij de gevolgen van de scheiding zo klein mogelijk worden gehouden, wordt in dat geval waarschijnlijker. In Londen wordt al druk gespeculeerd dat May samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan een compromis kan gaan werken.

De partijleden bepalen op 9 september wie de nieuwe partijleider en premier wordt.

Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Krijgt de Iron Lady een opvolgster?', dat gisteren verscheen in Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden