Britten klagen Rumsfeld aan

AMSTERDAM - Vier Britten klagen de Amerikaanse regering aan wegens marteling en schending van de mensenrechten. De mannen zaten bijna drie jaar vast op de militaire basis Guantánamo Bay. Zij eisen van onder meer minister van defensie Donald Rumsfeld en opperbevelhebber generaal Richard Myers een schadevergoeding van 40 miljoen dollar (ruim 31 miljoen euro). Rhuhel Ahmed (22), Asif Iqbal (22), Safiq Rasul (27) en Jamal alHarith (37) zijn in maart van dit jaar vrijgelaten. Er is nooit een aanklacht tegen hen ingediend. Zij beschuldigen de regering-Bush van fysieke en geestelijke mishandeling, waar ze nog steeds niet van zijn hersteld. Deze week dienden zij de aanklacht in in Washington. Ieder vraagt 10 miljoen dollar genoegdoening. Behalve Rumsfeld en Myers dagen zij ook de voormalige bewind-voerder over het gevangenkamp in Guantánamo Bay, majoorgeneraal Geoffrey Miller, voor de rechter. Deze drie zouden met anderen richtlijnen hebben opgesteld voor 'dwingende ondervragingstechnieken', speciaal ontworpen voor de ondervraging van gevangenen die van terrorisme worden verdacht.

De Britten, volgens de VS als strijders voor Al Kaida opgepakt in Afghanistan, worden bij hun aanklacht gesteund door het Cen-trum voor Constitutionele Rechten in New York. De voormalige gevangenen doen onder meer een beroep op de Geneefse Conventie. Zij zijn niet per se uit op het geld, zei hun advocaat, Eric Lewis, tegen journalisten. Vooral willen zij Rumsfeld en de anderen aangeklaagden ter verantwoording roepen.

,,Deze zaak gaat over het behoud van een Amerikaans ideaal- de rechtstaat. Het is onAmerikaans om mensen te martelen. Het is on-Amerikaans om mensen oneindig vast te houden zonder dat ze een beroep kunnen doen op advocaten, rechtbank of hun familie.”

Ahmed, Iqbal en Rasul, uit het midden-Engelse Tripton, publiceerden na hun vrijlating een rapport waarin zij hun martelingen beschrijven. Gevangenen werden seksueel geïntimideerd en vernederd, tot seks met andere mannen gedwongen en beschimpt door vrouwelijke gevangenbe-waarders. Een van de Britten zou drie uur lang verhoord zijn met een pistool op zijn hoofd gericht.

Het Pentagon wijst alle beschuldigingen van de hand. Binnen de Amerikaanse wet is het niet mogelijk om individuele claims tegen de overheid in te dienen wegens krijgsgevangenschap, zei een woordvoerder. Eerder deze week riep Amnesty International de VS op tot een diepgaand onderzoek naar de behandeling van krijgsgevangenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden