Britten: Gibraltar 'is geen wisselgeld'

eu | Londen kraakt het idee om de zaak-Gibraltar mee te nemen in een brexit-deal. Het laat zien hoe lastig het overleg wordt.

De Britse regering heeft sterk afwijzend gereageerd op de inzet van de Europese Unie in de brexit-onderhandelingen om Spanje in feite een veto te geven over de toekomstige relatie tussen de EU en Gibraltar. "Zoals altijd blijft Groot-Brittannië onverbiddelijk en rotsvast in onze steun voor Gibraltar", verklaarde de Britse minister van buitenlandse zaken Boris Johnson.


De Britse regering geniet op dit punt ook de steun van de oppositie. Gibraltar is "geen wisselgeld", verzekerde buitenlandwoordvoerder Keir Starmer van Labour. Volgens Tom Brake van de Liberal Democrats zou voormalig premier Margaret Thatcher "zich omdraaien in haar graf" als de regering de rots op de zuidpunt van het Iberisch schiereiland zou verkwanselen.


De tegenstelling illustreert hoe lastig de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU kunnen worden. Eind deze maand komen de regeringsleiders van de EU bijeen om te besluiten welk onderhandelingsmandaat zij aan de Europese Commissie geven voor de onderhandelingen met de Britten. In een concept voor dit mandaat staat dat een akkoord tussen de EU en de Britten niet van toepassing wordt op Gibraltar zolang Spanje en Groot-Brittannië geen overeenstemming hebben bereikt. Als de EU-leiders dit goedkeuren, zouden zij Spanje een steun in de rug geven bij pogingen om een deel van de zeggenschap te krijgen over Gibraltar.


Volgens bronnen bij de EU werd de passage in de tekst opgenomen na lobbywerk van de Spaanse regering. De autoriteiten op Gibraltar reageren woedend op de "machinaties" van de Spanjaarden. De Gibraltarese premier Fabian Picardo hekelt de "schandelijke" en "roofzuchtige" inzet van Madrid. "Brexit is al ingewikkeld genoeg zonder dat Spanje het nog lastiger maakt", aldus de premier.


Gibraltar is een strategische Britse enclave bij de ingang van de Middellandse Zee. Britse en Hollandse troepen veroverden het gebied ruim drie eeuwen geleden op de Spanjaarden en Groot-Brittannië verwierf het gebied in 1713 bij de Vrede van Utrecht. De Britten beschikken aan de voet van de Rots van Gibraltar nu over een start- en landingsbaan voor vliegtuigen en een kleine marinehaven.


Spanje probeert al lange tijd om het gebied terug te krijgen, wat geregeld tot spanningen leidt met Groot-Brittannië. Veel van de ongeveer 30.000 inwoners van de enclave maken zich zorgen over de naderende Brexit, omdat zij bang zijn dat Spanje de landtong weer net als vroeger zal isoleren. Maar de meeste Gibraltarezen willen wel dat de enclave bij Groot-Brittannië blijft horen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden