Britten geschokt door kloof loon man en vrouw

Bij 78 procent van de bedrijven in Groot-Brittannië verdienen mannen meer dan vrouwenBeeld AFP

Er zijn grote verschillen in wat Britse bedrijven mannen en vrouwen betalen. Critici betwisten de berekening.

De cijfers laten een behoorlijk slagveld zien. Bij Ryanair verdienen mannen 71 procent meer dan vrouwen. Bij HSBC, een van de grootste Britse banken, is het verschil bijna 60 procent. De ‘gender pay gap’ in Groot-Brittannië is enorm, laat de openbaarmaking van salarissen bij grote bedrijven zien. Een vorm van ‘brandende ongelijkheid’, zegt premier Theresa May. Critici vinden de rekenmethode echter veel te simplistisch.

Tot vandaag kregen bedrijven met meer dan 250 werknemers de tijd om de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen bekend te maken. Het overgrote deel, een kleine 10.000, gaf daar gehoor aan. De oproep van de regering negeren betekende immers een fikse boete.

Wat blijkt: bij 78 procent van de bedrijven verdienen mannen meer dan vrouwen. Bij 13 procent verdienen vrouwen meer dan mannen en bij 8 procent is het verschil minimaal.

Game-changer

“Dit is een game-changer”, zegt Sam Smethers van campagnegroep Fawcett Society. “Eindelijk realiseren vrouwen zich dat ze het recht hebben om het over hun inkomen te hebben. Door te weten wat hun collega’s verdienen zijn ze in de positie om iets aan die ongelijkheid te doen.”

Toch is er ook kritiek op de rekenmethode die is gebruikt. Er is namelijk niet gekeken naar de verschillen per functie, maar naar een bedrijf als geheel. Bij Ryanair werken veel meer mannen als piloot en veel meer vrouwen als stewardess, die automatisch veel minder salaris krijgen. 

“Het is appels met peren vergelijken”, schrijft Kate Andrews, van de denktank Institute for Economic Affairs, in de Spectator. “Deze berekening is een valse voorstelling van het probleem. Door het niet per functie te analyseren, kunnen we ook niet vaststellen of mannen en vrouwen hetzelfde krijgen voor hetzelfde werk. En daar gaat het om.”

Oververtegenwoordigd

Aan de andere kant laat het volgens de Fawcett Society wel zien dat mannen nog altijd in ruime mate oververtegenwoordigd zijn in de hogere salarisklassen binnen een bedrijf. Ook een belangrijk teken van ongelijkheid, zegt de campagnegroep. 

De Britse regering hoopt dat de verplichtstelling van deze openbaarmaking tot veranderingen zal leiden en als een katalysator zal werken om iets aan ongelijke betaling op de werkvloer te doen. De Conservatieven zien deze vorm van naming and shaming dus vooral als een aanmoediging, maar willen het oplossen van het probleem aan de markt overlaten. 

En daarmee blijft het gevaar dat ondanks alle aandacht die er nu voor is, het probleem uiteindelijk niet zal worden aangepakt, waarschuwt Labour. Er is wetgeving nodig, vindt Labour-parlementslid Stella Creasy. Zij begon daarom de campagne #paymetoo, voortbordurend op de #metoo-discussie. Om te zorgen dat dit onderwerp volop in het nieuws zal blijven. 

Lees ook:

Stel je werkt al jaren samen als presentatieduo. En je leest ineens in de krant dat je mannelijke collega een paar ton meer verdient per jaar. Het overkwam verschillende vrouwelijke BBC-presentatoren afgelopen zomer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden