Britten gedwongen op staycation

"Als je uit je tent staart, terwijl het kampeerterrein er verregend bij ligt, kom je automatisch meer tot elkaar."Beeld thinkstock

Het is het eerste concrete gevolg van de Brexit. Miljoenen Britten die dankzij het sterk gedaalde pond een stuk duurdere vakantie tegemoetgaan.

Tim de Wit

Sinds 23 juni, referendumdag, is de Britse munt zo'n 15 procent in waarde gedaald. Daardoor is een gemiddeld gezin zo'n 250 pond (kleine 300 euro) meer kwijt aan een vakantie in Europa.

Ga maar na. Voor een pond sterling kreeg je vorig jaar rond deze tijd nog 1,40 euro. Nu is dat 1,19 euro. Dan smaakt dat voorheen zo prijsvriendelijke hapje eten aan de Spaanse Costa toch anders.

Mede in reactie daarop hebben miljoenen Britten hun vakantiebestemming gewijzigd, schreef de Daily Telegraph. De Engelse oostkust, het rustieke Norfolk, is plots erg in trek. Misschien zijn de stranden wat minder mooi dan aan de Côte d'Azur, er kan nog weleens een Brits buitje overtrekken in de zomer en je komt helaas niet onder de fish-and- chips-lucht uit maar het is in elk geval beter te betalen. Visit East Anglia, het toerismebureau in de regio, meldde een toename van liefst 25 procent aan aanvragen de afgelopen weken.

Goed voor de economie
De Daily Telegraph, een van de weinige kwaliteitskranten die zich voor een Brexit uitspraken, juichte deze ontwikkeling toe. 'Alleen maar goed voor de Britse economie', schreef de krant. Een recordaantal van 7,3 miljoen Britten gaat waarschijnlijk vakantie vieren in eigen land, een zogeheten Staycation. Het zou zo maar kunnen dat al die Britten zo'n 8 miljard pond in hun eigen economie zullen pompen.

Campings staan ineens vol, hotelkamers zijn er moeilijk meer te krijgen en zelfs Airbnb is plots big business geworden aan de Engelse kust. Verschillende reiswebsites adverteren zich een ongeluk en die enorme vraag naar lastminutevakanties heeft zelfs tot gevolg dat ook de prijzen stijgen. Daar waar je normaal gesproken kilometers kon lopen over de Engelse stranden zonder iemand tegen te komen, struikel je straks ineens over de melkwitte lijven.

Daarnaast doen adverteerders er ook alles aan om de Engelsen in eigen land te houden. Zo schreef een blog dat kamperen in Engeland met het gezin alleen maar een positieve uitwerking kan hebben. "Als je uit je tent staart, terwijl het kampeerterrein er verregend bij ligt, kom je automatisch meer tot elkaar. Je bouwt er karakter mee op en wordt gedwongen er toch iets van te maken."

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Zo kun je het ook uitleggen.

Enige punt is dat Britse Remain-stemmers zich wel moeten realiseren dat de Engelse oostkust uitgesproken Brexit-gebied is. Rondom Norfolk stemde tussen de 60 en 70 procent voor Leave. Voor een rustige vakantie is het voor hen wellicht aan te raden de politieke mening thuis te laten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden