Britten gaan voluit voor EU-post Blair

BRUSSEL (ANP) - De Britse regering lijkt alles uit de kast te willen halen om ex-premier Tony Blair benoemd te krijgen tot de eerste EU-president in de geschiedenis.

ANP

Premier Gordon Brown zal donderdag en vrijdag tijdens een EU-top in Brussel actief lobbyen voor zijn landgenoot, werd woensdag bekend. Eerder deze week deed de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Milliband dat al tijdens een EU-bijeenkomst in Luxemburg.

De Britten zetten woensdag ook een offensief in tegen een van de belangrijkste concurrenten van Blair, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker. Een anonieme Britse diplomaat maakte tegenover het Franse persbureau AFP gehakt van de Luxemburgse suggestie dat de EU-president afkomstig moet zijn uit een lidstaat die de euro heeft ingevoerd en behoort tot het Schengengebied.

Soldatenlevens

Als je dat criterium hanteert, sluit je een groot aantal EU-landen uit bij topbenoemingen, aldus de diplomaat. Volgens hem kun je ook kijken naar ,,hoeveel een lidstaat bijdraagt aan de EU-begroting of de bereidheid om soldatenlevens te riskeren voor de veiligheid van de unie''.

Nederland heeft volgens staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) ,,geen bezwaar'' tegen een benoeming van Blair als EU-president, maar dat is volgens een ingewijde niet hetzelfde als steunen. Premier Jan Peter Balkenende geldt in Brussel ook als een belangrijke gegadigde voor de functie, ook al heeft hijzelf bij herhaling gezegd geen kandidaat te zijn.

De EU-leiders beslissen binnen enkele weken wie EU-president wordt. Eerst moet Tsjechië het Verdrag van Lissabon nog goedkeuren. Daarin wordt de nieuwe functie gecreëerd. De EU-president moet onder meer de EU-toppen gaan leiden en de eenheid onder de lidstaten bevorderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden