Britten gaan IS in thuisbasis aanvallen

Tegenstanders van bombardementen op Syrië protesteerden op Parliament Square in Londen. Beeld photo_news
Tegenstanders van bombardementen op Syrië protesteerden op Parliament Square in Londen.Beeld photo_news

Het Britse Lagerhuis heeft ingestemd met luchtaanvallen op Islamitische Staat in Syrië. Premier David Cameron kreeg na een debat van ruim tien uur de steun van 397 parlementsleden. Er waren 223 tegenstemmers.

Sander Becker

Tijdens het Britse debat over het bombarderen van doelen in Syrië, stonden veel argumenten centraal die ook in de Tweede Kamer aan de orde zullen komen. Al is in Den Haag de verdeeldheid zo groot dat een stemming voorlopig uitblijft.

Groot-Brittannië heeft lang aangehikt tegen militair ingrijpen in Syrië. In 2013 leed de Britse premier David Cameron nog een gevoelige nederlaag toen hij er wilde gaan bombarderen om de chemische wapens van de Syrische premier Assad te vernietigen. Het parlement floot hem hard terug, vanwege de gelijkenis met de Irak-oorlog, waar de Britten in 2003 waren ingerommeld met verzonnen bewijs over massa-vernietigingswapens.

Ook vandaag liepen de emoties op, vooral door een onhandige uitspraak van Cameron. De premier had Labourleider Jeremy Corbyn en andere tegenstanders van luchtaanvallen aan de vooravond van het debat weggezet als 'een stelletje terroristen-vrienden'. Corbyn eiste excuses, maar die kwamen niet. De premier dacht zich kennelijk wat moddersmijterij te kunnen permitteren. Hij leek immers verzekerd van een meerderheid: hij zou kunnen rekenen op 360 van de 642 stemmers (onder wie 90 Labour-parlementariërs), met slechts 175 tegen-stemmen.

Einde aan de dreiging
In het tien uur durende debat hamerde Cameron vooral op de veiligheid. Britse burgers worden overal bedreigd door Islamitische Staat, zei hij, wijzend op de recente aanslagen in Parijs en op een strand in Tunesië. De hamvraag was volgens hem of Groot-Brittannië gehoor wilde geven aan de oproep van zijn bondgenoten - vooral Frankrijk - om een einde aan die dreiging te maken. "Pakken we de terroristen in hun thuisbasis aan, vanwaaruit ze moordpartijen op Britten beramen? Of leunen we achterover en wachten we tot ze hier zijn?"

Omdat IS zijn hoofdkwartier heeft in het Syrische Raqqa, is het volgens Cameron onzin om de beweging alleen in Irak te bestrijden. Het tegenargument dat extra luchtaanvallen de kans op aanslagen op Britse bodem zouden verhogen, verwierp hij. Groot-Brittannië is nu al een gewild doelwit, zei hij. De Britse geheime diensten hebben de afgelopen maanden zeven aanslagen van IS of verwante terreurgroepen verijdeld. Bovendien bombarderen Britse piloten IS al boven Irak; een uitbreiding naar Syrië zal voor de dreiging weinig uitmaken.

Cameron fileerde ook een ander kritiekpunt, namelijk dat Britse luchtaanvallen niets zouden toevoegen aan de bombardementen die de Verenigde Staten, Rusland en Frankrijk op IS in Syrië uitvoeren. De Britten beschikken volgens hem als enige over zeer preciese Brimstone-raketten, en die zouden de doeltreffendheid van de aanvallen sterk kunnen verhogen.

Grondtroepen
Labourleider Corbyn liet zich niet overtuigen. Hij sprak van een 'slecht doordachte toevlucht tot een oorlog'. Bij bombardementen vallen volgens hem veel burgerdoden, terwijl bij voorbaat vaststaat dat je de oorlog er niet mee wint. Dat kan alleen met grondtroepen, dus die zul je moeten mobiliseren. Maar als je IS echt wilt uitschakelen, zei Corbyn, zoek het dan liever in politieke maatregelen: zorg ervoor dat IS geen wapens meer kan bemachtigen, blokkeer de oliehandel waar de groep zichzelf mee financiert, en bedenk een strategie voor ná IS.

Kort na de aanslagen in Parijs was nog 59 procent van de Britten voor luchtaanvallen in Syrië. In een gisteren gepubliceerde enquête bedroeg de steun nog maar 48 procent; 31 procent is nu tegen. De weerstand zit vooral in Labourkringen. Mensen verliezen toch langzaam hun vertrouwen in de simpele oplossing van altijd maar meer bommen. Maar voor Cameron maakt dat niet meer uit. Die heeft zijn overwinning net op tijd binnen.

Nederlandse strijd tegen IS
Vandaag debatteert ook de Tweede Kamer over de strijd tegen IS. Nederland is sinds oktober 2014 met F-16s en militaire trainers actief in Irak. De discussie over uitbreiding van de bombardementen naar Syrië zit muurvast, omdat de coalitiepartijen het onderling oneens zijn.

De VVD is, evenals de liberale minister van Defensie Jeanine Hennis, voorstander. Zij willen de aanvoerlijnen van IS tussen Syrië en Irak aanvallen. Maar bij de PvdA wijzen zowel de Tweede Kamerfractie als de sociaaldemocratische minister van buitenlandse zaken Bert Koenders erop dat er nog geen internationaal plan voor de toekomst van Syrië is. Zij vrezen dat bombardementen die IS verzwakken tegelijkertijd Assad of andere jihadisten versterken. Een eerder bezwaar van de PvdA, het ontbreken van een volkenrechtelijk mandaat, is in juni 2015 wel weggenomen. Juristen concludeerden toen dat Nederland Irak mag helpen verdedigen tegen de aanvallen die IS vanuit Syrië onderneemt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden