Britten gaan IS bespieden

Cameron stuurt vliegtuigen, maar wil niet in weer een Irak-oorlog verzeild raken

Groot-Brittannië vergroot zijn militaire rol in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS) in Irak, maar zal volgens premier David Cameron niet verzeild raken in 'een volgende Irakoorlog'. De Britse inzet, aanvankelijk beperkt tot humanitaire hulp, zal vooral bestaan uit het vergaren van inlichtingen vanuit de lucht. Dat moet de Amerikanen en Koerden helpen in hun offensief tegen de islamitische extremisten.

Cameron klonk gisteren enerzijds strijdlustig en zei 'alles te zullen doen om te helpen het monsterlijke IS te verslaan'. Maar anderzijds bezwoer hij dat er geen Britse grondtroepen zullen worden ingezet. Om die reden is het volgens hem ook niet nodig het parlement terug te roepen van reces. "We overwegen niets dat ons verplicht de goedkeuring van het parlement te zoeken."

Net als president Obama in de VS lijkt Cameron te willen voorkomen dat de strijd tegen IS leidt tot dezelfde nationale verscheurdheid als het geval was rond de Irak-invasie van 2003, toen Tony Blair zich aan de zijde van George Bush schaarde.

De Labour-partij - onder Blair aan de macht, nu in de oppositie - vindt de koers van de regering 'behoorlijk onduidelijk'. Begin vorige week zei de regering nog dat de Britse operatie alleen bedoeld was om de nood van de vluchtende yezidi's te verlichten, aan het einde van de week volgde de mededeling dat de regering ook bereid was wapens te leveren aan de Koerden, en nu is dan sprake van de inzet van Tornado-gevechtsvliegtuigen om tot diep in Irak te speuren naar posities van IS.

Minister Fallon (defensie) zei op Cyprus, vanwaar de Britse vluchten naar Irak opstijgen, dat de Britse inlichtingen bedoeld zijn om een beeld te krijgen van 'waar IS is, en waar ze hun volgende aanval plannen'. Volgens hem duurt de operatie mogelijk maanden.

De strijders van IS liggen niet alleen in Irak onder vuur, ook in Syrië - deel van het 'kalifaat' dat de extremisten hebben uitgeroepen - worden ze aangepakt. Troepen van president Assad hebben de aanval geopend op het IS-bolwerk Rakka, in het noorden. Volgens getuigen vonden er zo'n vijftien luchtaanvallen plaats, onder meer op IS-stellingen bij de militaire basis Al-Tabka, die in handen is van de regering.

Intussen komen uit het oosten van Syrië berichten over een bloedbad dat IS-strijders zouden hebben aangericht onder lokale stammen. Daarbij zouden 200 tot 500 mannen zijn gedood, veelal door onthoofding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden