'Britten beginnen met invoering Basel III'

LONDEN (ANP) - De Britse toezichthouder op de financiële markten FSA is in stilte begonnen met de invoering van de strengere regels waaraan banken wereldwijd over enkele jaren moet voldoen. Dat meldde de Britse krant The Sunday Times zondag.

Volgens de krant dwingt de financiële waakhond Britse banken grotere hoeveelheden kapitaal achter de hand te houden om beter bestand te zijn tegen een nieuwe financiële crisis. Daarnaast zou de Financial Services Authority strengere eisen stellen aan de bezittingen die banken mogen opvoeren bij de bepaling van hun liquiditeit.

Die eisen maken deel uit van het zogeheten Basel III-akkoord , waarin eerder dit jaar strengere regels voor de internationale banksector werden vastgelegd. Wereldwijd hebben banken echter nog vier jaar de tijd aan de eerste nieuwe regels te voldoen. In 2019 moet aan alle voorwaarden worden voldaan.

De banken hebben volgens de krant bij het ministerie van Financiën geklaagd over de vroegtijdige invoering van de maatregelen. De FSA zou het de banken moeilijker maken hun reserves weer op peil te krijgen, betoogden zij. Door de strengere maatregelen moeten de banken nu grotere hoeveelheden kapitaal tegen een lage rente parkeren op deposito's van de centrale bank. Daardoor blijft er minder over voor de meer rendabele kredietverlening aan bedrijven, aldus de bankiers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden