Britse verkiezingsnacht met swingende Peter Snow

* Alleen al om hem aan het werk te zien is het de moeite waard de verkiezingsnacht op de BBC te volgen. De legendarische presentator Peter Snow is wat ouder geworden, maar zal met onverminderd enthousiasme uitleggen wat de betekenis is van de binnenstromende resultaten.

Wils Rebergen

Aan de hand van zijn 'swing-o-meter' geeft hij aan wat het effect is van het verschuiven van stemmen van de ene naar de andere partij, allemaal overzichtelijk in beeld gebracht op kaarten die op Snows commando van politieke kleur verschieten. Het feest begint na het sluiten van de stembussen om elf uur Nederlandse tijd. Een korte gids.

De eerste uitslag wordt zo rond tien voor twaalf verwacht. Die komt waarschijnlijk uit Sunderland South. De opkomst in de geheide Labour-zetel (in 1997: 59 procent) geeft een indicatie of en in hoeverre de traditionele aanhang van de partij van premier Tony Blair is thuisgebleven.

Om één uur is de beurt aan Torbay, in Devon, Zuidwest-Engeland. De Liberaal-Democraten van Charles Kennedy verdedigen hier een meerderheid van slechts twaalf stemmen tegen de Tories van William Hague. Als zij die voorsprong weten uit te bouwen, gaan ze een fijne nacht tegemoet. Winnen de Conservatieven, dan kan de schade voor Hague's partij meevallen.

Zo rond een uur of halftwee begint er mogelijk al enig zicht te komen op het eindresultaat, als Birmingham-Edgbaston zich meldt. Dit is een Labour-marginal, de socialisten bogen op een krap surplus van 4842 stemmen. Weten de socialisten 5000+ te scoren, dan dreigt een grote nederlaag voor de Tories.

Meer wordt duidelijk tussen twee en halfdrie, als de uitslagen binnenkomen van vijf kwetsbare Tory-zetels: Bedfordshire South-West en Hertsmere (allebei bedreigd door Labour), en: Cheadle, Guilford en Dorset North (alledrie onder vuur van de libdems).

Rond dezelfde tijd is de stemming in Sedgefield bekend, stevig in handen van Tony Blair (70 procent). Dat geeft de premier de gelegenheid voor de tv-camera's de verkiezingszege op te eisen. Ook kwetsbare Labour-zetels als Croydon-Central hebben de stemmen nu geteld. Winst van de Tories daar duidt op een lage opkomst en een tegenvallende meerderheid voor Blairs partij.

Om vier uur kan Labour officieel een meerderheid claimen in het 659 zetels tellende Britse Lagerhuis, als zij hun 330ste zetel binnenhalen. Libdem-leider Kennedy hoort het oordeel in zijn district Ross, Skye en Inverness-West. Tegen vijven is William Hague aan de beurt (Richmond). De omvang van een eventuele Tory-nederlaag is dan volledig duidelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden