Britse toplopers moeten EK 2012 laten schieten

Een sprinter bereidt zich voor op de Europese kampioenschappen in Barcelona, die morgen beginnen. (FOTO AP) Beeld AP
Een sprinter bereidt zich voor op de Europese kampioenschappen in Barcelona, die morgen beginnen. (FOTO AP)Beeld AP

Britse lopers die zich hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Londen, zullen in 2012 niet worden afgevaardigd naar de Europese kampioenschappen. Bij olympische atleten op de technische onderdelen zal individueel worden bekeken of de EK in hun programma past.

Dit antwoordde Charles van Commenée, technisch directeur van UK athletics, gisteren tijdens een persconferentie van de Britse ploeg op vragen van Trouw. Groot-Brittannië heeft voor grote internationale kampioenschappen eigen kwalificatiewedstrijden.

„Ik verwacht van onze baanatleten dat ze tijdens de trials drie ronden lopen en op de Olympische Spelen nog eens drie tot vier ronden”, aldus Van Commenée. „Als ze daar tussenin ook nog op een EK moeten presteren, zijn ze op de Spelen dood en begraven. Zij die zich voor de Spelen hebben gekwalificeerd, zie je dus niet in Helsinki.”

Atleten op de technische onderdelen hebben op internationale toernooien slechts te maken met kwalificatie en finale. Voor die olympische sporters wordt mogelijk een uitzondering gemaakt. „Voor sommigen past de EK erin, voor anderen niet.”

Zeker voor de Spelen in eigen land willen de Britten geen enkel risico nemen. De EK in Barcelona wordt daarentegen bloedserieus genomen. Van Commenée werd gisteren gevraagd of de selectiecriteria niet te zwaar waren. Dezelfde normen werden gehanteerd als voor de WK in Berlijn, met daarbovenop de eis dat de atleten in Barcelona in vorm moeten zijn.

„Dit past in ons beleid voor de voorbereiding op de Spelen van Londen. We moeten het de atleten niet te makkelijk maken.”

Het besluit om Europese kampioenschappen ook in het olympische jaar te houden, vindt Van Commenée slecht. „Het is als met alles in het leven dat te veel is. Ik vind mijn water hier lekker, maar als ik er te veel van neem, verdrink ik. Te veel titels creëert inflatie. Ik ben er geen grote fan van. We hebben het gezien toen de wereldkampioenschappen tweejaarlijks werden, de titels zijn minder waardevol. Het moet iets bijzonders blijven.”

Nu de EK voor 2012 realiteit is, worden die door de Britten aangewend voor het ontwikkelen van jonge atleten. „We moeten afwachten wat andere landen ermee doen. De EAA zal het toernooi in Helsinki evalueren, waarna duidelijk wordt hoe de toekomst eruit ziet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden