Britse toplopers moeten EK 2012 laten schieten

Britse lopers die zich hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Londen, zullen in 2012 niet worden afgevaardigd naar de Europese kampioenschappen. Bij olympische atleten op de technische onderdelen zal individueel worden bekeken of de EK in hun programma past.

Dit antwoordde Charles van Commenée, technisch directeur van UK athletics, gisteren tijdens een persconferentie van de Britse ploeg op vragen van Trouw. Groot-Brittannië heeft voor grote internationale kampioenschappen eigen kwalificatiewedstrijden.

„Ik verwacht van onze baanatleten dat ze tijdens de trials drie ronden lopen en op de Olympische Spelen nog eens drie tot vier ronden”, aldus Van Commenée. „Als ze daar tussenin ook nog op een EK moeten presteren, zijn ze op de Spelen dood en begraven. Zij die zich voor de Spelen hebben gekwalificeerd, zie je dus niet in Helsinki.”

Atleten op de technische onderdelen hebben op internationale toernooien slechts te maken met kwalificatie en finale. Voor die olympische sporters wordt mogelijk een uitzondering gemaakt. „Voor sommigen past de EK erin, voor anderen niet.”

Zeker voor de Spelen in eigen land willen de Britten geen enkel risico nemen. De EK in Barcelona wordt daarentegen bloedserieus genomen. Van Commenée werd gisteren gevraagd of de selectiecriteria niet te zwaar waren. Dezelfde normen werden gehanteerd als voor de WK in Berlijn, met daarbovenop de eis dat de atleten in Barcelona in vorm moeten zijn.

„Dit past in ons beleid voor de voorbereiding op de Spelen van Londen. We moeten het de atleten niet te makkelijk maken.”

Het besluit om Europese kampioenschappen ook in het olympische jaar te houden, vindt Van Commenée slecht. „Het is als met alles in het leven dat te veel is. Ik vind mijn water hier lekker, maar als ik er te veel van neem, verdrink ik. Te veel titels creëert inflatie. Ik ben er geen grote fan van. We hebben het gezien toen de wereldkampioenschappen tweejaarlijks werden, de titels zijn minder waardevol. Het moet iets bijzonders blijven.”

Nu de EK voor 2012 realiteit is, worden die door de Britten aangewend voor het ontwikkelen van jonge atleten. „We moeten afwachten wat andere landen ermee doen. De EAA zal het toernooi in Helsinki evalueren, waarna duidelijk wordt hoe de toekomst eruit ziet.”

Een opmerking van Charles van Commenée dat de Britse atleten momenteel niet klaar zijn om de gestelde doelen voor de Olympische Spelen in Londen te halen, bracht de Britse pers in rep en roer. Gesuggereerd werd dat de technisch directeur van UK Athletics de verwachtingen wil temperen.

Er wordt zo breeduit gespeculeerd over gestelde verwachtingen, dat daaruit verschillende uitkomsten worden gedestilleerd. Gisteren meldde Van Commenée de Britse pers geen doelen meer in het openbaar te noemen. „Elk aantal dat ik noem wordt door jullie veranderd, aangepast. En elke keer levert dat andere uitkomsten op. Dan zie ik op de BBC dat Charles van Commenée in Londen tien gouden medailles verwacht, en lees ik in The Guardian dat het er acht zijn.”

„Ik denk niet dat het stellen van doelen atleten harder doet lopen, of verder doet springen. We bereiden ons voor, doen onze wedstrijd en leggen daarna verantwoording af over het resultaat. Dus wat heeft het voor zin als ik jullie een getal geef? Ik zou zeggen, stel je eigen doelen en amuseer je ermee.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden