Britse Stonehenge van Franse makelij

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Met nauwelijks verholen pret constateerde de Franse krant Le Monde dat de Engelsen niets bespaard blijft. Stonehenge, het symbool van het Britse historische erfgoed uit de oudheid, is niet door Engelsen, maar door Fransen gebouwd.

Vooral de Engelsen struikelden na de onthulling over hun woorden om de betekenis van deze ontdekking te bevatten. “Er bestaat geen fenomeen gelijk aan dat van Stonehenge in de hele wereld, en al helemaal niet in Frankrijk”, was de gekwetste reactie van een lid van het Beheer van het Engelse erfgoed. “Als dit waar is, zal de Britse trots die verbonden is met Stonehenge, de bodem worden ingeslagen.” “The frigging Frogs, die verdomde kikkerbilvreters!” schold een briefschrijver in The Guardian. Om samenzweerderig te vervolgen: “Kunnen we Aubrey wel vertrouwen?”

Dit laatste sloeg op dr. Aubrey Burl van de universiteit van Hull die de bom liet ontploffen in een publicatie in het Wiltshire Archeological Magazine. De wetenschapper vergeleek Britse en Franse prehistorische bouwwerken met elkaar en kwam tot de slotsom dat Stonehenge weinig gemeen heeft met andere Britse monumenten maar wel opvallende overeenkomsten vertoont met historische resten aan de overzijde van het Kanaal. De constructie van Stonehenge - gigantische steenblokken in een hoefvormige bijna-cirkel met al even enorme dwarsliggers erbovenop - komt meer voor in West-Frankrijk, met name in Bretagne. Ook de inscripties van bijlen en dolken op de stenen lijken op Bretonse afbeeldingen.

Tot voor twee jaar dachten Britse archeologen dat het grootste gedeelte van Stonehenge was gebouwd rond tweeduizend jaar voor Christus, in het zogeheten Bronzen tijdperk. Maar zoals Burls onderzoek aantoont moet het bouwjaar met ongeveer zeshonderd jaar worden vervroegd, in het tijdperk dat wordt aangeduid als het Neolithicum.

Burl vermoedt dat delen van Engeland in het neolithisch tijdperk zijn ingenomen door Franse veroveraars. Stonehenge zou zowel een symbool van de nieuwe overheersers zijn geweest als een uiting van hun religieuze devotie.

Stonehenge, gelegen in het zuiden van Engeland, is een geliefd toeristenoord. Ook hippies komen er graag om hun stickies te roken temidden van de stenen.

De stenen en hun betekenis zijn al langer onderwerp van speculatie. Eerdere onderzoekers omschreven Stonehenge als een druïde-tempel, een plek voor religieuze rituelen of als een pleisterplaats waar reizigers informatie konden inwinnen over veilige routes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden