Britse regering wil immigratie moeilijker maken

Koningin Elizabeth II Beeld getty

De Britse regering wil het immigranten moeilijker maken gebruik te maken van de gratis gezondheidszorg en de sociale zekerheid. Dat heeft koningin Elizabeth II woensdag bekendgemaakt in de zogenoemde Queen's speech; de opening van het nieuwe parlementaire jaar, vergelijkbaar met onze Prinsjesdag.

In de speech, geschreven door het kabinet, kondigde de koningin aan dat EU-burgers die werk zoeken in Groot-Brittannië daarvoor in de toekomst nog maar een half jaar de gelegenheid krijgen. Het kabinet wil verder dat EU-lidstaten financieel bijspringen als hun onderdanen gebruik maken van de Britse gezondheidszorg (NHS).

Het kabinet van premier David Cameron wil immigranten alleen nog toelaten als die effectief iets kunnen bijdragen aan de Britse economie en samenleving. Anderen zijn niet meer welkom. Zo wil men de indruk wegnemen dat immigranten veel te makkelijk toegang hebben tot het Britse sociale stelsel.

UKIP
De EU-kritische U.K. Independence Party (UKIP) scoort bij de Britse kiezers juist vanwege de kritiek op de gunsten die imigranten ten deel vallen. Bij regionale verkiezingen vorige week boekte de partij enorme winst ten koste van Camerons Conservatieve Partij.

De koningin liet weten dat het kabinet doorgaat met bezuinigingen en het terugdringen van de tekorten bij de overheidsfinanciën. Daarnaast wil Cameron de rentestand laag houden.

Ondanks de besparingen zal er geïnvesteerd worden in de energiesector en het watersysteem. Er komt een hoge snelheidsspoorbaan tussen Londen en Birmingham, de tweede stad van het land.

Pensioensysteem
De regering gaat door met de hervorming van het pensioensysteem. De kinderverzorging wordt beter en goedkoper. In de ouderenzorg zal het systeem zo worden aangepast dat ouderen niet meer hun huis hoeven te verkopen om de zorg te kunnen betalen.

Elizabeth II gaf aan dat het kabinet de economische groei verder wil ondersteunen zodat mensen die werken daar ook fatsoenlijk voor worden beloond. De bureaucratie die het bedrijfsleven treft zal worden afgebouwd, de rechten van de consument worden aangescherpt.

Opvallend genoeg ontbrak de aankondiging dat politie en veiligheidsdiensten mogen gaan speuren in emailverkeer, op sociale media en andere webdiensten. Vorig jaar werd daartoe een wet aangekondigd. Het voornemen stuitte echter op grote weerstand van actiegroepen en de Liberaal-Democratische coalitiegenoot van Cameron.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden