Britse regering wil alle dominees en imams keuren

Een imam in de Central Mosque in Luton. Beeld afp
Een imam in de Central Mosque in Luton.Beeld afp

Britse religieuze organisaties zijn verbolgen over een plan om alle geestelijken in het land aan een keuring te onderwerpen. Als alles volgens plan verloopt, moeten priesters, dominees, imams en anderen straks voldoen aan minimumeisen voor goed gedrag en educatie. De regering hoopt zo extremisme tegen te gaan.

Een concept-beleidsdocument dat het idee beschrijft, lekte afgelopen weekend naar The Daily Telegraph. Religieuze groeperingen zouden een 'landelijk register van geloofsleiders' moeten gaan bijhouden. De keuring is nodig om op de lijst te mogen staan.

Hoewel het plan duidelijk bedoeld is om meer grip te krijgen op radicale islamitische predikers, moeten ook andersgelovige collega's aan de nieuwe regels voldoen. De regering heeft enkele keren te maken gehad met individuen wiens gedrag 'onder de lat van antiterreurwetgeving' viel maar die wel 'Britse waarden ondermijnden', schrijft ze in het document.

Directeur Haras Rafiq van antiterreur-denktank Quilliam spreekt van een 'Orwelliaans en totalitair voorstel', dat extremisten 'in de kaart zal spelen'. "Zij willen dit graag", zegt hij in The Telegraph. "Want dan kunnen ze weer zeggen dat ze geslachtofferd worden. Ze gaan het gebruiken om te zeggen: zie je wel."

'Bemoei je niet met religieuze kwesties'
Imam Maulana Shah Raza van de Nationale Adviesraad voor Moskeeën en Imams betreurt op de website ChristianToday dat de overheid 'zich bemoeit met geloofszaken'. Ze zou zich verre moeten houden van het 'beslissen over religieuze en theologische kwesties'. De rooms-katholieke kerk wil niet officieel reageren, maar een hoge geestelijke heeft wel aan de krant laten weten dat ze op alle plannen voor supervisie van staatswege 'fors tegenwicht' zal bieden.

Het document definieert extremisme overigens opvallend breed. Ze spreekt daarvan bij 'het publiekelijk of actief hekelen van Britse waarden, inclusief democratie, de rechtsstaat, individuele vrijheid en het onderlinge respect voor en verdraagzaamheid jegens andere geloven en overtuigingen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden