Britse regering paait bevolking met begroting vol cadeautjes

Philip Hammond, de Britse minister van financiën, maakte zijn plannen bekend in het Lagerhuis in het bijzijn van ­premier Theresa May en zijn staatssecretaris Liz Truss. Beeld Hollandse Hoogte / PA Photos Ltd
Philip Hammond, de Britse minister van financiën, maakte zijn plannen bekend in het Lagerhuis in het bijzijn van ­premier Theresa May en zijn staatssecretaris Liz Truss.Beeld Hollandse Hoogte / PA Photos Ltd

De Britse regering wil met een begroting vol cadeautjes de bevolking paaien. Is het verstandig om de uitgaven op te schroeven, terwijl nog onduidelijk is hoe de brexit eruit gaat zien?

Het moest de begroting worden die ‘een einde maakt aan de periode van bezuinigingen’, zei de Britse minister van financiën Philip Hammond deze week. Want dat is waar de Conservatieven sinds 2010 bekend om zijn: het verder inperken van de overheidsuitgaven om het begrotingstekort terug te brengen.

Hammond brak met die koers en kondigde meer dan 100 miljard pond aan overheidsuitgaven aan. De gezondheidszorg, het leger, ouderenzorg, de Britse winkelstraten konden rekenen op flinke steun uit 11 Downing Street, de ambtswoning van de minister. Ook aan de gaten in het wegdek wil hij wat doen. Hij combineerde dit extra uitgavenpakket ook nog met de aankondiging van belastingverlaging: de belastingvrije voet gaat omhoog en de ondergrens van het hoogste belastingtarief van 40 procent verschuift naar 50.000 pond (zo’n 57.000 euro).

Economische groei

Hammond had wat ruggesteun gekregen van het OBR, het Britse Centrale Bureau voor de Statistiek. De Britse economie laat voor volgend jaar meer economische groei zien dan verwacht, rekende het OBR voor: 1,6 procent, in plaats van de eerder voorspelde 1,3 procent. Ook al sloeg de groei voor dit jaar lager uit dan verwacht: van 1,5 naar 1,3 procent.

Is het wel verstandig om in de aanloop naar 29 maart, de definitieve brexit-datum, zoveel uitgaven in te plannen? “Wat het OBR voor komend jaar als extra groei berekent, kan volgend jaar weer verdwenen zijn. Deze voorspellingen zijn allemaal zeer onzeker”, zei Paul Johnson, directeur van de financiële denktank IFS, tegen The Daily Telegraph. Ook vindt Johnson de belastingcadeautjes van Hammond vooral zoethoudertjes op korte termijn. “Er zijn op niet al te lange termijn hogere belastinginkomsten nodig omdat onze bevolking simpelweg steeds ouder wordt.”

Hammonds verhaal is dan ook alleen houdbaar als er uiteindelijk voor Groot-Brittannië een goede brexit-deal uit de onderhandelingen rolt. “Het dubbele brexit-dividend”, noemde de minister het in zijn speech in het Lagerhuis. Een deal maakt namelijk een einde aan alle onzekerheid, redeneert hij. Daarnaast komen dan ook de miljarden vrij die nu apart zijn gezet als de onderhandelingen klappen en de Britten zonder akkoord de EU verlaten.

No Deal-brexit

Alleen zijn er, ondanks het optimisme van Hammond, nog altijd enorme obstakels die ervoor zorgen dat een doorbraak in de onderhandelingen tot nu toe is uitgebleven. En mocht het uitdraaien op een zogenaamde ­­No Deal-brexit, dan zal er een ­noodbegroting nodig zijn, voorspelde de minister. Kortom: dan kunnen alle ­cadeautjes weer de kast in.

Dat de minister van financiën een einde wilde maken aan de bezuinigingen, was op voorhand te verwachten. Premier May gebruikte die woorden al in haar grote speech op het partijcongres van de Conservatieven in Birmingham begin oktober. De Conservatieven hadden sinds 2010 flink gesneden in allerlei overheidsposten. De vorige minister van financiën, George Osborne, wilde het Britse huishoudboekje in de nasleep van de financiële crisis weer op orde krijgen. Nu was het tijd om de Britten voor hun geduld te belonen. Labour-leider Jeremy Corbyn hakt al jaren in op de bezuinigingskoers van de regering. Iets wat hem bij de verkiezingen in 2017 geen windeieren legde. Ook nu probeerde de oppositieleider allerlei gaten in de begroting te schieten. “Dit is een begroting van gebroken beloftes”, zei Corbyn gisteren tijdens het vragenuurtje. “Een einde aan de bezuinigingen? Een hoofdonderwijzer, een gevangenisbewaarder of een gemeenteambtenaar heeft nog altijd weinig te vieren met deze begroting. Ook worden de uitkeringen voor veel mensen bevroren. De belastingverlaging is alleen goed voor de hoogste inkomens.”

Ondanks de kritiek proberen de Conservatieven met deze begroting weer wat vertrouwen terug te winnen bij de kiezers. Al bepaalt de uitkomst van de brexit uiteindelijk echt wat voor economisch weer de Britten te wachten staat. En dat blijft op dit moment onvoorspelbaar.

Lees ook:

Echt dol waren de Britten nooit op Europa

Veertig jaar geleden nog steunden Labour én de Conservatieven de toetreding vol overtuiging. Hoe kon de euroscepsis zo toenemen?

Wachttijden aan grens zijn pijnpunt brexit

Britse bedrijven vrezen failliet te gaan als wachttijden bij de grens oplopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden