Britse regering dringt aan op mazelenprik

amsterdam – De Britse regering heeft een grote campagne aangekondigd om kinderen te laten inenten tegen mazelen. Het ministerie van gezondheidszorg vreest voor een epidemie, en wil dat alle kinderen in Engeland onder de achttien jaar die oningeënt rondlopen, alsnog een prik krijgen.

De afgelopen jaren is het aantal gevallen van mazelen in Engeland en Wales gestegen. In 2006 en 2007 waren er 1726 mensen getroffen door de ziekte; meer dan in de tien jaar daarvoor. Drie miljoen kinderen hebben hun eerste of tweede BMR-vaccinatie tegen de bof, mazelen en rode hond gemist. Zowel in 2006 als in 2008 is er iemand aan mazelen overleden.

Veel ouders durfden hun kind niet meer te laten inenten nadat er in 1998 een artikel in het medisch-wetenschappelijk blad The Lancet verscheen waarin werd gesuggereerd dat de BMR-prik bijwerkingen zou hebben als autisme en darmstoornissen. Vervolgartikelen en -onderzoeken waarin het verband tussen de BMR-prik en autisme ten stelligste wordt ontkend, konden niet voorkomen dat het aantal inentingen zienderogen afnam. Tussen 1998 en 2003 was het percentage ingeënte kinderen gedaald van 91 procent naar 79. Ook veel huisartsen aarzelden om hun patiënten in te laten enten.

Er loopt nu een zaak van de Britse medische tuchtraad tegen de auteur van het controversiële stuk, Andrew Wakefield, onder meer omdat hij zijn onderzoek op oneigenlijke wijze zou hebben uitgevoerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden