Britse regering bevestigt MKZ

LONDEN (ANP) - De Britse regering heeft dinsdag bevestigd dat een nieuw geval van mond- en klauwzeer is geconstateerd. Dit berichtten Britse tv-stations. Een boerderij in het zuiden van Engeland wordt geruimd, waar een kudde vee symptomen van het besmettelijke virus vertoont.

Het nieuwe geval komt nog geen 24 uur nadat veterinaire deskundigen van de Europese Unie Groot-Brittannië MKZ-vrij hadden verklaard. De plannen om restricties omtrent de export van Brits vlees en vee uit het zuidelijke graafschap Surrey per 9 november op te heffen zijn woensdag opgeschort.

De boerderij ligt op ongeveer 20 kilometer van het gebied in Surrey waar in juli en augustus MKZ uitbrak. Er is een veiligheidszone ingesteld om het verdachte bedrijf in de buurt van de dorpjes Egham en Staines.

Volgens een woordvoerder van premier Gordon Brown legt de regering mogelijk een verbod op de export van vee in heel het land als testresultaten woensdagmiddag dit geval van MKZ bevestigen. Het zogeheten Cobra-team, een speciale commissie voor noodsituaties, komt aan het eind van de middag bijeen.

Een woordvoerder van de Nationale Boerenbond (NFU) reageerde ontsteld op de mogelijke uitbraak: ,,Dit is een absolute ramp.''

Het laboratoriumcomplex in Pirbright was de bron van de MKZ-besmetting in het graafschap Surrey in juli en augustus is. De besmetting werd hoogst waarschijnlijk veroorzaakt door lekkages in een buis waarin afval van de laboratoria werd afgevoerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden