Britse rechter: 'Geef het hem, Chris' is nooit uitgesproken

LONDEN (AP, Reuters) - Na bijna een halve eeuw heeft het Britse Hof van beroep eindelijk de volledige rehabilitatie van Derek Bentley mogelijk gemaakt. Als 19-jarige werd hij in 1953 opgehangen omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor de moord op een politieman. Het hof concludeert nu dat hem een eerlijk proces is onthouden.

“Geef het hem, Chris (Let him have it, Chris)”. Dit zinnetje is 45 jaar lang door Britse rechtzalen blijven spoken. Bentley probeerde in 1952 samen met zijn kompaan Chris Craig via een dakraam een warenhuis in Croydon binnen te dringen. De politie betrapte hen en zette de achtervolging in over de daken. Craig schoot daarbij een politieman dood.

Craig was pas zestien, te jong om te worden veroordeeld tot de galg. De rechter oordeelde vervolgens dat Bentley, een zwakbegaafde jongen met de verstandelijke vermogens van een elfjarige, dat hij Craig de opdracht had gegeven om te schieten. Nadat de politieman om Craigs pistool vroeg, zou Bentley tegen hem hebben geroepen: “Geef het hem, Chris.” De rechter legde dat destijds uit als 'Geef hem zijn vet, Chris', een aanmoediging om te schieten. Hij liet hem ophangen.

De omstreden uitspraak in de zaak zorgde destijds voor enorm veel beroering in Engeland, en ook later liepen de emoties hoog op. De Britse artiest Elvis Costello schreef er tien jaar geleden het nummer 'Let Him Dangle' (Laat hem bungelen) over.

De Bentley-zaak valt in een reeks van miskleunen van de Britse rechtsprekende macht, als de 'Tottenham Three', 'Guildford Four' en 'Birmingham Six', waarbij tot levenslang veroordeelden uiteindelijk na vele jaren in de gevangenis vrijgelaten moesten worden omdat de procesvoering niet deugde. Maar de rechtszaak tegen Bentley had een verder strekkende invloed: uiteindelijk droegen de protesten over deze juridische misser ertoe bij dat de doodstraf in Groot-Brittannië werd afgeschaft.

Bentley's familie heeft altijd volgehouden dat Derek totaal niet in staat was tot wat hem werd aangewreven. Hij had Craig hoogstens gevraagd zijn wapen af te geven. De rechtbank ging gisteren nog verder en oordeelde dat de jongen helemaal niets naar Craig had geroepen: de politie fabriceerde het bewijs. Bentley wist niet eens dat zijn maat een pistool bij zich had. Bovendien was de jury nooit verteld dat hij zwakbegaafd was.

Bentley's zuster Iris heeft tot haar dood - ze stierf vorig jaar aan kanker - geijverd voor eerherstel. Ze heeft het niet mogen meemaken, omdat de ene na de andere minister van binnenlandse zaken haar smeekbede om heropening van de zaak naast zich neerlegde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden