Britse premierskandidaat May wil duidelijk standpunt over Brexit

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May. Beeld epa
De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May.Beeld epa

Theresa May, die favoriet is om de Conservatieve partijleider David Cameron op te volgen als Brits premier, vindt dat de regering voor er sprake kan zijn van brexit eerst duidelijke standpunten moet bepalen voor de onderhandelingen met de EU. Pas daarna kan het startschot worden gegeven voor de uitvoering van artikel 50, dat de uittreding uit de EU regelt.

May zei dat vandaag in een tv-interview met ITV. "Belangrijk is dat we het juiste tijdpad volgen om een goede deal te sluiten voor het Verenigd Koninkrijk.'' Ze gaat er niet vanuit dat het brexitproces, door de Britse kiezer gewenst in het referendum van 23 juni, dit jaar al in gang wordt gezet. Zelf was de minister van Binnenlandse Zaken voorstander van blijven in de EU.

Mocht ze premier worden van een kabinet "voor heel het volk'', dan wordt de grootste uitdaging het terugbrengen van de instroom van buitenlanders tot aanvaardbaar niveau. Dat was de eis van het 'leave'-kamp. May zei het niet zinvol te vinden een tijdschema te maken. "Er bestaat geen wondermiddel om de bezorgdheid van de mensen over de immigratie weg te nemen.''

Voordat May aan de slag kan, moet er nog wel een serieuze krachtmeting komen tussen de kandidaten voor de opvolging van Cameron. Volgens een onderzoek van The Sun steunt 60 procent van de Tory-achterban May. Haar rivaal Michael Gove wordt het zwaar aangerekend dat hij zijn kompaan Boris Johnson heeft laten vallen. Ook in een peiling van ITV onder de Conservatieven in het parlement staat May ver voor. Andrea Leadsom wordt evenals Gove een kleine kans toegedicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden