Brexit

Britse premier wil Verenigd Koninkrijk volledig losweken van EU

De Britse premier Theresa May Beeld anp
De Britse premier Theresa MayBeeld anp

De Britse premier Theresa May wil radicaal breken met Europa. Dat werd duidelijk bij de uitgebreide toespraak die ze vandaag hield over de stand van zaken rond de Brexit.

Zoals verwacht maakte de conservatieve premier duidelijk dat haar land geen lid kan blijven van de Europese interne markt. Dat zou namelijk inhouden dat Groot-Brittannië zich moet blijven houden aan allerlei Europese regels, zich onderwerpt aan de Europese rechter in Luxemburg en dus 'eigenlijk de EU helemaal niet zou verlaten'. In plaats daarvan wil ze wel een 'zo groot mogelijke toegang' tot de Europese vrije markt voor Britse bedrijven.

Verder liet May weten dat burgers uit EU-landen welkom blijven in Groot-Brittannië nadat het land de Europese Unie heeft verlaten, maar niet onbeperkt. Het Britse volk eist en krijgt controle over het aantal EU-burgers dat het land binnenkomt, aldus May. Burgers uit EU-landen die nu in Groot-Brittannië wonen en werken krijgen het recht om te blijven, mits Britse staatsburgers in andere EU-landen straks dezelfde behandeling krijgen. Sommige EU-landen accepteren dat, maar anderen niet, zei ze erbij.

May liet er geen misverstand over bestaan dat het laatste woord over de Brexit aan de volksvertegenwoordiging zal zijn. Haar regering zal het onderhandelingsresultaat met de EU aan het Britse parlement voorleggen, zei de premier. Ze waarschuwde andere Europese landen om niet op een 'bestraffende' manier de onderhandelingen in te gaan. Ze heeft 'liever geen deal dan een slechte deal'.

De nieuwe relatie die de Britse premier met de EU wil smeden, wordt wat haar betreft helemaal anders en geen kopie van afspraken die de unie heeft met landen als Noorwegen en IJsland. Die landen zijn geen lid van de EU, maar wel van de Europese Economische Ruimte. Ook Zwitserland is geen voorbeeld voor de Britten: dat land is geen lid van de economische ruimte, maar wel van de Schengenzone waarin iedereen zich vrij over de grens kan bewegen.

Gemengde reacties

May oogstte zowel lof als kritiek met haar plannen voor het vertrek van haar land uit de Europese Unie. Onafhankelijkheidspartij UKIP spreekt van 'een goed begin'.

Oud-leider Nigel Farage 'kan nauwelijks geloven dat de premier nu woorden gebruikt waarvoor ik jarenlang ben bespot'. Critici trekken de realiteitszin van haar plannen in twijfel.

De kritiek richt zich vooral op de inzet van May om uit de Europese interne markt te stappen, maar wel toegang tot diezelfde markt te behouden voor Britse bedrijven. Labour-leider Jeremy Corbuyn stelde dat May de kool en de geit lijkt te willen sparen. "Ik weet niet hoe dit in de rest van Europa zal vallen", zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden