Britse premier Cameron wordt hypocrisie verweten

Groot-Brittannië

Vier verklaringen had hij al gegeven. En in alle gevallen draaide hij om de waarheid heen. Maar omdat de druk van de pers alleen maar toenam, voelde de Britse premier Cameron zich uiteindelijk gedwongen om eerlijk toe te geven dat hij aandelen heeft gehad in de omstreden brievenbusfirma van zijn vader.

Het kwam hem op een stortvloed aan kritiek te staan. Met name Labour, de grootste oppositiepartij, zag zijn kans om vrij te schieten op de premier. Zijn geloofwaardigheid is ernstig aangetast, vinden veel sociaaldemocraten. "Vooral omdat hij keer op keer weigerde om vragen hierover eerlijk te beantwoorden", zei John McDonnell, Labours schaduwminister van financiën. "De informatie moest blijkbaar echt uit hem getrokken worden."

Daarnaast beschouwt de oppositie Cameron als hypocriet, aangezien hij uitgerekend het aanpakken van belastingontduiking tot een van zijn prioriteiten had gemaakt. "Dit zou allemaal niet zoveel losmaken als Cameron zelf niet zo hoog van de toren had geblazen over belastingontduikers. Hij noemde sommigen moreel fout, terwijl ze in eenzelfde soort fondsen investeerden", zei Tom Watson, plaatsvervangend leider van Labour.

Al blijven politieke consequenties voorlopig uit. Cameron heeft zijn aandelenpakket ter waarde van een kleine 40.000 euro in Blairmore Holdings in 2010 verkocht, voor hij premier werd, en ze altijd keurig opgegeven aan de belasting. Daarnaast deed ook het op de Bahama's gevestigde bedrijf vermoedelijk niets illegaals, al ligt het voor de hand dat investeerders er vooral terechtkonden om zo min mogelijk belasting te laten betalen.

Toch kunnen de gevolgen op de iets langere termijn wel degelijk onaangenaam zijn. De Britten zijn elf weken verwijderd van het beruchte EU-referendum, het belangrijkste politieke gevecht uit Camerons leven. Deze aandelenkwestie knaagt nadrukkelijk aan zijn betrouwbaarheid als regeringsleider en vestigt ongewild de nadruk op zijn elitaire en rijke achtergrond. Cameron zat op de peperdure en beroemdste kostschool van Groot-Brittannië, Eton College. "Is dat betaald van het geld dat zijn vader verdiende aan zijn brievenbusfirma?", vroeg The Guardian zich af.

"Ik heb nooit verborgen dat ik erg veel geluk heb gehad met welgestelde ouders, die me een goede opvoeding gaven en een fantastische school voor me konden betalen. Ik heb nooit geprobeerd iemand te zijn, die ik niet ben", zei Cameron donderdagavond tegen Robert Peston, de ITV-verslaggever bij wie hij zijn aandelenkaarten op tafel legde.

Maar Camerons mea culpa lijkt de publieke onvrede voorlopig niet weg te nemen. #ResignCameron was de hele dag het meest besproken onderwerp op Twitter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden