Britse politie kan deze keer maar beter gelijk hebben

Scotland Yard staat onder druk om met harde bewijzen te komen dat er terreuraanslagen op trans-Atlantische vluchten zou zijn beraamd.

De politie en minister van binnenlandse zaken John Reid lieten vorige geen week twijfel bestaan over de ernst van de vermeende verijdelde aanslagen. De politie sprak zelfs van ’een massamoord op onvoorstelbare schaal’. De veiligheidsmaatregelen op vliegvelden zijn nog nooit zo streng geweest.

Maar de politie heeft tot op heden nog weinig gegevens bekendgemaakt over het onderzoek naar de bottle bombers zoals het complot al door sommige kranten wordt genoemd, omdat de vloeibare explosieven in flesjes frisdrank zouden worden verborgen.

Hoewel er begrip is voor de strenge voorzorgsmaatregelen, hebben veel Britten enige twijfels of de politie het land echt behoed heeft voor een terreuraanslag waarbij duizenden mensen zouden zijn omgekomen. De politie heeft volgens Reid sinds de bomaanslagen in Londen vorig jaar vier terroristische aanslagen verijdeld, maar vers in het geheugen liggen vooral twee blunders.

In de jacht op voortvluchtige zelfmoordterroristen schoot de politie vorig jaar juli de onschuldige Braziliaan Jean Charles de Menezes dood, in de overtuiging dat hij één van hen was. De politie gaf pas meer dan een dag later toe, een tragische fout te hebben gemaakt.

Aan het begin van deze zomer viel de politie met meer dan tweehonderd agenten het huis van enkele moslims binnen in Forest Gate in Oost-Londen. Twee broers werden gearresteerd. Een van hen werd in de schouder geschoten. De politie dacht een chemische bom in het huis te vinden, maar vond niets. De broers werden al snel vrijgelaten bij gebrek aan bewijs; excuses van de politie volgden.

De reputatie van de inlichtingendiensten liep al eerder ernstige schade op, door de onterechte claim in de aanloop naar de oorlog in Irak dat Saddam Hoessein beschikte over een arsenaal aan massavernietigingswapens.

Cijfers die Scotland Yard dit weekeinde bekendmaakte, geven de Britten ook enige reden om sceptisch te zijn. Tussen september 2001 en juni van dit jaar arresteerde de politie 1047 terreurverdachten. De meesten waren extremistische moslims, aanhangers van de djihad, ’de heilige oorlog’. In totaal werden slechts 158 verdachten ook aangeklaagd voor terroristische activiteiten. Zulke cijfers voeden de onvrede binnen de moslimgemeenschap dat onschuldige moslims worden opgepakt en dat de antiterreurmaatregelen hen discrimineren.

Het is heel moeilijk om terreuractiviteiten te bewijzen voor de rechter, zo bewees de afloop van de rechtszaak tegen een groep Algerijnen die een aanslag met het gif ricine zou hebben beraamd. Slechts één van de negen mannen werd veroordeeld. De rest werd vrijgesproken.

Om de voortgang van het huidige politieonderzoek en toekomstige rechtszaken niet in gevaar te brengen is de politie erg voorzichtig in het naar buiten brengen van gegevens. Maar ondertussen komen er via vele ’bronnen binnen de politie en veiligheidsdiensten’ toch wel enige details in de Britse media over het complot. Op basis daarvan zullen veel Britten de politie het voordeel van de twijfel geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden