Britse politie breidt patrouilles in metro aanzienlijk uit

(Novum/AP) - De Britse politie heeft versterkingen uit de provincie aangevoerd voor patrouillewerkzaamheden in de Londense metro in een poging potentiële plegers van zelfmoordaanslagen af te schrikken. De politie heeft dit maandag gezegd.

Politiemannen in felgele jasjes waren in groten getale present in de metrotunnels en op de -stations in de hoop dat hun zichtbare aanwezigheid geruststellend werkt op het publiek, dat sinds de aanslagen van 7 en 21 juli aardig nerveus is geraakt. Bij de aanslagen van 7 juli vonden 56 mensen, onder wie de vier daders, de dood. De aanslagen van 21 juli leverden geen dodelijke slachtoffers op, doordat de bommen, die veel lichter waren dan die van de 7de, niet ontploften. Britse media speculeerden dat een derde cel bezig is met de voorbereidingen van nieuwe aanslagen.

Terwijl de Britse politie het verhoor voortzette van drie verdachten van de aanslagen van 21 juli, begon in Italië een rechter aan het verhoor van de vierde veronderstelde dader. De man, de 27-jarige Hamdi Issac, kon vrijdag in Rome worden aangehouden nadat de Italiaanse politie op zijn spoor was gekomen door het afluisteren van een telefoongesprek. Londen heeft gevraagd om de uitlevering van Issac, wiens advocate beroep aankondigde tegen zo'n besluit. In Italië zijn ook twee broers van Issac aangehouden. Zij worden niet verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen.

Op een persconferentie maakte de Italiaanse politie maandag bekend hoe agenten Issac naar het appartement van diens broer waren gevolgd en hem daar hadden gearresteerd. De in Ethiopië geboren Issac had een valse naam, Osman Hussain, gebruikt. Hij was Groot-Brittannië in 1996 binnengekomen als Somaliër, zodat hij een beroep kon doen op de status van vluchteling.

De Italiaanse krant El Messagero meldde maandag dat Issac een fundamentalist was geworden na bezoeken aan de moskee in het Londense Finsbury Park, die al eerder is genoemd in verband met radicale moslims. Hij zou een andere verdachte van de aanslagen van 21 juli, Muktar Said Ibrahim, in een gymzaal aan de rand van de wijk Notting Hill hebben ontmoet. De twee hadden video's gezien van de oorlog in Irak en daarna besloten tot de aanslagen.

Issacs advocate Antonietta Sonnessa zei dat haar cliënt betrokkenheid bij de aanslagen in Londen bekent. Het zou echter niet de bedoeling van hem en de overige daders zijn geweest mensen te doden; daarvoor was de explosieve lading te zwak. Het ging er om de aandacht te vestigen op de oorlog in Irak, waarover de verdachten woedend zijn. Issac zou ook hebben gezegd dat zijn cel geen enkele relatie onderhield met Al-Qaida of de groep van 7 juli.

De Britse politie houdt nu in totaal achttien personen vast in verband met de aanslagen van 21 juli, onder wie zes mannen en een vrouw die zondag werden opgepakt in Brighton. Een politiewoordvoerster zei dat het duidelijk is dat er meer mensen betrokken zijn geweest bij de aanslagen. Zij verschafte weinig bijzonderheden, maar de politie is nog op zoek naar degenen die de daders hebben gerekruteerd of aangestuurd en die de bommen in elkaar hebben gezet.

De politie onderzoekt tevens of er relaties zijn tussen de cel van overwegend Pakistaanse Britten en die van overwegend Oost-Afrikaanse immigranten. De aanslagen werden precies twee weken na elkaar gepleegd. In beide gevallen ging het om aanslagen op drie metrotreinen en een bus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden