Britse overzeese gebieden vrezen openbare registers

Bermuda Beeld EPA
BermudaBeeld EPA

Dat Groot-Brittannië openheid wil over de financiën van de overzeese gebieden stuit op verzet.

Britse overzeese gebieden liggen in het Verenigd Koninkrijk onder vuur omdat niet transparant is wie de echte eigenaar is van de economische activiteiten in veertien van deze landen. Het Britse parlement wil daar een einde aan maken en overzeese gebieden verplichten registers van aandeelhouders van vennootschappen openbaar te maken. Die beslissing stuit op veel verzet. De Maagdeneilanden, een van deze gebieden, bereiden zich al voor op een rechtszaak tegen het VK.

In de volksmond worden Britse overzeese gebieden - bijvoorbeeld door het IMF - als belastingparadijs aangeduid. De gebieden, waaronder eilanden zoals Bermuda en de Kaaimaneilanden, kennen een grote financiële sector, door het IMF ook wel 'verborgen rijkdom' genoemd.

Van de vele vennootschappen op deze eilanden is meestal niet bekend wie de echte eigenaren zijn. De gebieden komen bijvoorbeeld regelmatig voorbij in de Panama Papers, uitgelekte documenten van juridisch dienstverlener Mossack Fonseca, waaruit onder meer Trouw publiceert.

Rechtszaak

In mei besloten leden van het Britse parlement dat economische activiteiten op zulke eilanden openbaar gemaakt moeten worden. Dit besluit kwam volgens Britse media onverwacht. Leiders van de overzeese gebieden kwamen naar het VK om parlementsleden te overtuigen de beslissing terug te draaien. Die gesprekken lijken tot niets te hebben geleid. Het fiscale vakblad International Tax Review schrijft dat de Maagdeneilanden een rechtszaak willen aanspannen tegen het besluit. De juridisch vertegenwoordiger van de eilanden zegt in het blad een rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien.

Britse overzeese gebieden hebben een aparte status. Ze vallen onder de soevereiniteit van het VK maar maken geen deel uit van het VK. De gebieden menen het recht te hebben toezicht te houden op hun eigen nationale wetgeving, waaronder de fiscale wetten. Britse parlementsleden zijn het daar niet mee eens. Andrew Mitchell is leider van de voorstanders van de nieuwe wet. "Overzeese gebieden delen onze koningin, reizen onder onze vlag en ze moeten dus ook onze waarden delen", zei Mitchell.

De Britse gebieden daarentegen vrezen dat het openbaar maken van het economisch eigendom van vennootschappen het einde betekent van de financiële sector in die landen, een sector waar de (ei)landen juist zo afhankelijk van zijn. De vertegenwoordiger van de Maagdeneilanden laat weten niet eerder openbare registers te willen introduceren tenzij of totdat deze registers wereldwijd de standaard worden.

Gebeurt dat niet dan zijn de overzeese gebieden bang dat de rijken op deze aarde hun vennootschap simpelweg verplaatsen naar een ander fiscaal aantrekkelijk (ei)land.

Lees ook:

Britse parlement verplicht fiscale paradijzen tot openheid

Britse belastingparadijzen, zoals de Maagdeneilanden en de Kaaimaneilanden, moeten de namen van aandeelhouders in financiële maatschappijen bekendmaken. De Britse regering stemde gisteren onverwacht in met een wetswijziging vanuit het parlement.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden